House 180°

Architect
Studio VDGA
Location
Pune, Maharashtra, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses

House 180°

Studio VDGA as Architects

Respecting the site emboldened by the views of Khadakwasla back-waters and the hills beyond, this submerged house was conceptualized as a piece of architecture merging with the contours. 35 degrees sloping site with the contours seemingly stepping down into the lake were the guiding factors when we set out to design this 3375sft rural belvedere. A series of parallel, free standing walls erupting from the slopes encompass the spaces.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

The plan is essentially divided into three levels; viz. the topmost arrival level, main mid-level and the lowermost level. Approach road to the site is from the top part of the slope thus making the entrance of the house at the top-most level and other areas of the house descending down the slope.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

The entrance at the top level is welcoming and rustic and at the same time, inconspicuous. Beautiful elements, such as the house name carved in basalt stone, shallow stone water basin and the different shapes of wall niches or devlis (as is called in local language) to hold the votives, accentuates the space. One reaches the mid level of the house by climbing down a flight of steps, carved within the high stone retaining walls.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

The mid level, comprising of living, dining, kitchen and master bedroom offers a full 180 degree view of the backwaters and the hills beyond. Big terraces parallel to the view were introduced to capture the scenery. The lower level of the house consists of another bedroom and a semi-open verandah space.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

The verandah space is flanked by the site scenery on one side and internal landscaped space on the other. Minimally accentuated by furniture and artifacts, the aim was to keep the house barely filled up and more open. Built-in cement benches and a few pieces of old wood furniture, fill up for the essentials in the house. Ample light and wind traverses the house on account of big openings and terraces.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

The openings are a combination of clear glass sliding doors and another screen of sliding metal lattice panels which individually rotate on their axis. While the glass sliding doors offer unobstructed views of the scenery, the metal lattice screens cut off the harsh reflections and ensure security of the house. These screens cast beautiful sciography patterns, which travel on various surfaces along with the direction of light.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

The structural system had to be precisely worked out on account of the steep slope of the site, with the high stone retaining walls holding the soil at various levels. Being situated in the areas that experience heavy rainfall, the sloping roof was introduced. House has influences of the vernacular architecture. Flooring of the house is a combination of leather finished local lime stone accentuated with the cement flooring.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

The main entrance, adjoining the approach road, is done in rugged Basalt stone floor complementing the plain white textured walls. Toilets are again done in a mix of limestone and cement. Small elements with references in local architecture find space in this rustic abode.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: M.S. Fabrication customized Jaali (Perforated sheet)
2. Flooring: Indian Natural Stone, Parrees
3. Doors: In-situ carpentry
4. Windows: In-situ carpentry
5. Roofing: Saint-Gobain Tar shingles
6. Interior lighting: Hybec lighting
7. Interior furniture: In-situ carpentry

Share or Add House 180° to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior lightingHybec
M.S. Fabrication customized Jaali
SuppliersParrees
Tar shinglesSAINT-GOBAIN ADFORS
Product Spec Sheet
Interior lighting
by Hybec
M.S. Fabrication customized
by Jaali
Suppliers
by Parrees
Tar shingles
Friends Avenue – Al Thanya Mall
next project

Friends Avenue – Al Thanya Mall

Restaurants
Al Thanya Street - Dubai - UAE - Build completed in 2020
View Project