House AV

House AV

Architect
SPL - Arquitectos
Location
Cape Verde
Project Year
2016
Category
Private Houses
Paulo Lucas, Arq.

House AV, Cabo Verde

SPL - Arquitectos as Architects

PROJECT DESCRIPTION


The villa proposal is developed in two main floors, still having an indented floor rooftop terrace, while maintaining a volumetric similar to the existing dwelling on the adjoining lot.


In this project there was a concern to create glazed spaces mainly in more social areas such as living rooms and dining but also ensure brightly spaces with sun exposure in terms of the private rooms. Thus, the program developed searched to distribute the more private spaces in the recessed portion of the plot and the more social spaces in front of the batch, creating garden and terraces.


Moreover, the creation of terraces contributed to minimize the volumes of the house and increase the exterior spaces given the reduced area of the plot.


We searched for a contemporary architecture language in which the white planes of the roofing terraces, contrast with the glazed areas and plans coated with regional basalt, tearing the plans of the facades.


The entrance area and the garage are marked by the doors, of treated wood strips, as a differentiating element.


The lobby separates the garage volume from the house through a stone wall that crosses it, from outside to the patio at the back of the lot.


At the program level, on the ground floor we proposed a covered parking space (garage) and a open space in the garden area. This floor, with a more social character, consists of a living room with sitting area and dinning area, a kitchen complemented by a pantry, plus a room with a support bathroom. It also sought to create green spaces in the surrounding outdoor areas.


The interior stairs are located so as to reduce the circulation spaces and distribute a more centrally to the 1st floor divisions. This floor consists of a more private room for the family and two suites with bathroom and closet. These terrace areas allows enjoying of the outdoors, sun exposure and panoramic views.


The rooftop coverage also has a small indented area that provides access to the terrace and an area of support to the villa, which can be used for storage.


The creation of this small volume is essential not only for access to coverage in terrace, but also shot off harmoniously the volumes of the house, due to the 3 floors gable of the beside building.

Featured Projects
Latest Products
News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More

IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre
21 Sep 2022 News
IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre

An early 20th-century military industry building was transformed into a large sports complex as a re... More

Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world
21 Sep 2022 News
Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world

Office Link, a new co-working space inside the Piazza Shopping Center in Istanbul was designed by KO... More

Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe
21 Sep 2022 News
Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe

The new Guilty restaurant in Bangkok is the latest in the Guilty by Olivier brand which originated i... More