House Cinsc – A Retreat Among the Peaks

House Cinsc – A Retreat Among the Peaks

Architect
ATOMAA
Location
Varzo, Province of Verbano-Cusio-Ossola, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Alberto Strada
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior furniturePEDRALI
Interior lightingFlos
Interior furniturePlatek
Interior furnitureCeramica Cielo
Interior lightingCreative Cables
Interior furnitureSamsung

Product Spec Sheet
Interior furniture
Interior lighting
Interior furniture
by Platek
Interior furniture
Interior lighting
Interior furniture
by Samsung

House Cinsc – A Retreat Among the Peaks

ATOMAA as Architects

First inspections revealed a ruin typical of the area, used mainly for livestock and seasonal hay - a precarious structure, reserved unexpected discoveries. A large stone arch and an ancient fireplace emerge, suggesting that before being used as a stable, it served as a residence. In addition, the presence of a sort of Tholos outside, less typical of the area, gives the complex more connotations.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

From an exchange of volumes, an additional body arises that enriches the original layout and clarifies spaces and functions. To do this, a redesign of a space at the heart of the house - the kitchen - obtains a double height ceiling. In this way the environment expands, flooding the space with natural light. The entrance and living room are located in the new volume, with its heels on the mountain edge.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

The interior is configured as a privileged place from which to observe the surrounding peaks. The different openings derive from the restoration of the previous, as they revisit archetypal geometries. Designed from the inside out, these openings offer glimpses towards the landscape which rebuild the domestic space.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

In a valley of larch trees, we reuse the timber elements where possible, recovered from the disposal of the old floors and the deteriorated beams of the roof, giving them new functions.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

The first room is the living room, anticipated by a sort of vestibule. This space was conceived to observe the mountain accompanied by the warmth of a free-standing stove. Here the floor is in black resin, differentiating the new environment from the rest of the house, with their black stained larch floors.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

Following slight differences in height, we move on to the pre-existing building where the entrance door once was.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

The kitchen/dining room is located in the center of the home, from which all the rooms branch off. The kitchen is characterized by a large piece of furniture that occupies the entire double height of the room. The room is filled with natural light that enters from the main gable above. In addition, small windows frame the view towards the landscape, painting dynamic scenes as the seasons change.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

The service volume, with the kitchen wall and two flights of stairs, is a real functional block for the use of the spaces for which it serves. This central element acts as a hinge around which its uses flow providing functions which orbit around it.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

Down a narrow staircase the main bedroom is located on the lower floor, to ensure greater privacy but above all to enjoy the privileged view from the stone arch.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

The arched shape window provides a space for sitting and contemplation as the user has the luxury to gaze towards the landscape, through a unique tectonic element which mirrors and references a form which once was.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

 

Up within the pitch of the roof, a second room is hidden, accessed by a retractable hatch. Only from this height, through an opening in the wall, can you admire the landscape through the glazed tympanum.

photo_credit Alberto Strada
Alberto Strada

Material Used:
1. Doors a windows: Timber, Falegnameria Minoggio
2. Roofing: Alberto Giozza
3. Interior lighting: Creative Cables & Flos
4. Interior furniture: Zara Home
5. Interior furniture: Samsung
6. Interior furniture: Pedrali
7. Interior furniture: Workshop Moor
8. Interior furniture: Platek
9. Interior furniture: Ceramica Cielo

Read story in DeutschEspañolFrançaisItaliano and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More