House Elliott

House Elliott

Architect
Paul Elliott Architects
Location
Cape Town, South Africa | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Danie Nel

House Elliott

Paul Elliott Architects as Architects

The submitted work is a cork-clad, mass timber house built on a relatively inaccessible site. The site is 13.5m metre wide and 30m long. The short side is at the end of a cul-de-sac. There is a river running through the site. Prescribed setbacks from the river and the back wall allowed for a 4.5m deep floor plan. The first build was the garage of the original house, a pottery studio. It is built with bagged brickwork and has a vaulted brick roof. A glass and steel studio was added some thirty years later and was then turned into an apartment. Our mass timber addition on the other side of the river stretches the full width of the site. It is elevated and steps down in three platforms due to the sloping site.

photo_credit Danie Nel
Danie Nel

Mass timber was chosen as the building material for its carbon neutral credentials, ease of erection and health benefits. Due to inaccessibility, the CLT floor, wall and roof panels were lifted over the existing house using a crane. Cork was chosen as the cladding material as it is water repellant, UV and mould resistant and has excellent insulating and acoustic properties. Used to clad the walls and the roof it gives the house a monolithic appearance.

photo_credit Danie Nel
Danie Nel

The plan layout resembles a Japanese townhouse of the Machiya type found in Kyoto, in that it is a collection of pavilions connected by courtyards. A pleasant result of the additive building process is movement space. One moves through the existing house and arrives at the garden at the back through series of surprising spaces, the whole being revealed only at the end of the journey. The front of house is a carport/workshop, office, guest room and bathroom. Utilitarian, it is seen as a public space and entrance to the rest of the house is by invitation only.

photo_credit Danie Nel
Danie Nel

The middle of the house is a gathering space for dining and living: a family room. It has a patio out to the north west for grilling and alfresco dining. There is a covered bridge/deck connecting the new to the old which can also be used for outdoor entertainment. Crossing the river court you arrive at the new house which is more private and contains three bedrooms, two bathrooms, a library and a multi-purpose room opening out onto an outdoor living area. At the back is a zen garden with plants and water features. The painted shared wall has a graphic by Sengai, a Japanese Buddhist monk, called Sengai’s Universe. Square-man, triangle-aspiration and circle-enlightenment.

photo_credit Danie Nel
Danie Nel
photo_credit Danie Nel
Danie Nel
photo_credit Danie Nel
Danie Nel
photo_credit Danie Nel
Danie Nel
photo_credit Danie Nel
Danie Nel
photo_credit Danie Nel
Danie Nel
Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Facade cladding: Cork by Amorim
2. Flooring: Cork tiles by Wicander, Amorim
3. Doors: Aluminium by AluPlan
4. Windows: Aluminium by AluPlan
5. Roofing: Cork by Amorim
6. Interior lighting: Generic
7. Interior furniture: Various Danish, inherited, Wegner, Mogensen and Juhl

Share or Add House Elliott to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersFlos
Doors and Windows: AluminiumAluPlan
Facade cladding: CorkAmorim Cork Insulation
Cork tilesWICANDERS
Product Spec Sheet
Manufacturers
Doors and Windows: Aluminium
by AluPlan
Facade cladding: Cork
Cork tiles
Törnskatan Pavilion
next project

Törnskatan Pavilion

Pavilions
Linköping, Sweden - Build completed in 2021
View Project