House F

House F

Architect
Masahiko Fujimori architect office
Location
Hiroshima, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Shigeo Ogawa

House F

Masahiko Fujimori architect office as Architects

This project started with a couple who wanted to rebuild their old residence, which they had lived over 70 years. The couple requested us to build a single-story house with a bright dining kitchen, 3 parking spaces, and a vegetable garden.

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

The site, located in the northern part of Hiroshima City, is surrounded by two-story houses with several medium- to high-rise apartment buildings. We assumed that the requested volume of a single-story house would be difficult to adapt with its surroundings in the context, so we attempted to set up a volume on the same scale as the surrounding building and then cut the unnecessary parts out of the volume.

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

The house was planned to be located on the north side of the site while the parking space and the approach to the entrance were on the south side adjacent to the vegetable garden. We created concavities by cutting volumes such as storage and corridors that do not require air volume out of the volume.The concave cut-outs create a bright and airy space by acting as an environmental device to let in light and wind as well as partitions gently dividing the air space.

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

In the floor plan with a two-story volume in the vertical direction, the living room, dining room, kitchen and master bedroom were functionally arranged on the south side of the house, as our clients spend most of their time. The living room has a large windowto create a bright, daylight-filled space. The residents can enjoy looking up at the sky and the ever-changing sunlight from every room as the Japanese-style room and the study on the north side of the house are designed to allow light from the south to be cast on by clerestory windows created by concavities in the wall.

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

A part of the clerestory windows is fitted with one or two jalousies, which can be opened and closed to release the heat in the upper part of the room. In the spring and autumn, the jalousies can be opened to let the natural air flow through the room.The concavities, part of which is a loft, are associated with each space in the house, and also are slightly displaced and recessed to make a change in the capacious space. These recessed spaces are formed in careful connection with the characteristics of each space and room. As requested by our client, a vegetable garden has been placed outside so that it can be seen from the dining room and kitchen where they spend most of their time.

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

Our plan was designed to give priority to livability and comfortability without significantly changing their rhythm of life, daily routines and lifestyles, but it would be possible to create a richer life by composing the concave spaces in the house.We aimed to create an architectural design of the house whose space is rich by carefully combining the client’s request with our idea of what architecture should be in a city.

Caption
Caption
Caption

Material Used:

Structure: Wooden structure

Finish materials: Mortar plastering finish

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More