House in Hyogo

House in Hyogo

Architect
Shogo Aratani Architect & Associates
Location
Japan
Project Year
2013
Category
Residential Landscape
Shigeo Ogawa

House in Hyogo

Shogo Aratani Architect & Associates as Architects

The site is located on a corner lot of a fancy residential area on a hill, and faces toward sloped roads on the west and north sides. This residential area was developed about a half century ago. As time has passed, small-scale developments have been undertaken due to dividing and uniting lots.


Just like the other sites, due to an arbitrary assumption of the developer, this site also has a recently built high wall on the west side, as if rejecting an approach to the site. However, construction of an in-ground garage may have been assumed, and there is level land and a slope to connect the 3m height difference on the southwest side. There is also a slope from the road on the north side, and the flat ground is about 1m high. The flat ground was probably set based on the neighboring lot.


Therefore, this lot has 3 levels due to the relationship between the roads on the west and north sides, and the neighboring lot. We thought that a new development of another level was pointless. No matter what the situation was, the context of this location included the current situation and it was more natural to follow the context. Three floor levels, adjusted to each height, were individually made. By connecting these, the entire space was constituted.


Based on the required volume, the three areas were partly layered and connected with stairs and slopes from the entrance to the roof. Volume studies were conducted in order to create a form to materialize such activities. The activities brought out from the characteristics of this site constitute this building, rather than the building determining people's movements. As a result, the building was constituted with three crisscrossed monolithic forms, as if they were responding to the road on the west side that slopes up from south to north.


The west-side volume in the lowest part of the site has an entrance and a guestroom, and the southeast volume in the highest part has private spaces such as a bedroom. The third volume connects them and also has a garage that is accessible from the north side, and a living space that is the center of living.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More