House in Jumonjimachi

House in Jumonjimachi

Architect
MOTOKI ISHIKAWA ARCHITECT AND ASSOCIATES INC.
Location
Yokote City, Akita, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
ARCHI HATCH

House in Jumonjimachi

MOTOKI ISHIKAWA ARCHITECT AND ASSOCIATES INC. as Architects

Yokote Basin in Akita Prefecture, which is approximately 1,000 square meters,surrounded by enormous rice fields overlooking scattered farmhouses and mountains. It is one of the areas that have the heaviest snowfall with long winters and short summers. There was a challenge of how to utilize such a large site area due to its hot and humid summer and cold and snowy winter, which is a climate characteristic of basin, with limited budget.

 

The solution was to assemble the garage, the sunroom, and the residence with all same 3640 millimetres square units of the same configuration, and wrapped in a large roof with a slope that drops snow. This plan enabled the low-cost, short-period construction and maximized the long site area, which extends 50 meters from east to west. Simple strip footings were arranged only on the short sides to reduce the amount of footings, and completely ventilated the floor under the humid condition, and made it possible to install and store the snow fence against snow dropping from the roof.

 

By placing sunrooms as a buffer zone between each location, and controlling the position to put the wall floor panels and hollow polycarbonate, various spaces are expressed in the same continuous frame. The sill/column/beam, the interior and exterior paneling boards, and other component parts are each made of the same dimensions, taking into account the rationality of processing, as well as the traditional wall with exposed timber pillars that satisfies the heat insulation performance suitable for the area. We figured out the mechanism that can be made with local materials and craftsmen.

Share or Add House in Jumonjimachi to your Collections
Bottega wine
next project

Bottega wine

Restaurants
Kyiv, Ukraine - Build completed in 2015
View Project