House in the Dunes
MWA Hart Nibbrig

House in the Dunes

Unknown Architects as Architects

The holiday house in located in the unique dune landscape of Terschelling, one of the Wadden islands in The Netherlands. The house aims to be modest ánd expressive. From a distance the house appears as a simple single-storey building with an asymmetrical roof, referring to the existing surrounding holiday houses in the area. Upon closer inspection the lower ground floor becomes visible.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

The largest part of the house is hidden into the landscape. By making use of the terrain of the dunes we could make a larger lower ground floor where two bedrooms, a bathroom, storage and technical space are situated. The ground floor is set back from the lower ground floor to create a terrace on the west.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

The house is constructed as a stacking of three elements: a solid concrete base, a panoramic window that connects the ground floor to the surrounding dune landscape and an asymmetrical timber roof. The majority of the house is prefabricated to reduce construction time on site and limit the impact on the surrounding area.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

The elements of the pigmented concrete base have been cast in the factory , while the ground floor and roof construction are built up out of cross laminated timber (CLT), making this the first CLT construction on Terschelling. The roof is clad with board and batten Accoya planks. Combining these different elements results in an exterior with a variety of subtle rhythms and textures.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

The materials and colour palette of the house is borrowed from the landscape. As the the Iroko window frames and Accoya roof planks age, the building will slowly turn grey and blend further into the landscape. The spaces are heated and cooled by a ground-source heat pump. Ventilation grills have been integrated into the timber window frames in order to provide natural ventilation.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

The overhang of the timber roof protects the building from a high sun in the summer and is combined with demountable timber sunscreens which can be be manually moved to create shadow and privacy.

Caption
Caption
Caption

Team:
Contractor: Bouwbedrijf Kolthof
Cabinets: Ham, Post & Van Huystee Interieurbouw
Structural engineer: H4D 
Climate consultant: Adviesbureau VanderWeele
Cost consultant: Ingenieursbureau Multical

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersAccoya
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Accoya
clt
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More

25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
17 Jul 2024 Specification
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers

Sanitary ware caters to the functional needs of both bathrooms and kitchens. Taps, mixers, and fauce... More

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
16 Jul 2024 News
CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form

Danish architecture and design studio CEBRA has transformed a former steam mill site in the small Da... More

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
15 Jul 2024 News
Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME

KME Germany GmbH & Co. KG featured in Archello’s list of the 25 best metal cladding manufa... More

Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature
12 Jul 2024 News
Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature

In 2017, Mexico City-based Tatiana Bilbao Estudio was invited to design a building that should resem... More

Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios
12 Jul 2024 News
Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios

Visitors to the website of British architecture practice Feilden Clegg Bradley Studios (FCB Studios)... More

Jateen Lad works with rural Pondicherry communities and local resources to build ambitious and spirited community centre
11 Jul 2024 News
Jateen Lad works with rural Pondicherry communities and local resources to build ambitious and spirited community centre

The Sharanam Centre for Rural Development is a project by architect Jateen Lad. Located in Pondicher... More