House J1

House J1

Architect
CUBE.A
Location
Janov nad Jizerou, Czech Republic | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Alexandr Hudeček
Product Spec Sheet

ElementBrand
Switches, drawers – Element collectionABB
Rope railingCABLETECH
Infra-heating panelsHeatwell
Thermal insulation – MultimaxIsover
Metal sheet roofing - SeamlineLindab
Lighting systemNowodvorski

Product Spec Sheet
Switches, drawers – Element collection
by ABB
Rope railing
Infra-heating panels
Thermal insulation – Multimax
by Isover
Metal sheet roofing - Seamline
by Lindab
Lighting system

House J1

CUBE.A as Architects

The approach to the renovation of a traditional cottage in the Jizera Mountains was, from the very beginning, determined by the need to reconcile certain design requirements, the genius loci of a mountain village, and the investor’s contemporary lifestyle. The design was created around three determining elements: the shape and orientation of the building, situated on the boundary of the property; direct contact between the house and the street; and the lime tree growing in the yard, the tallest of its kind in the whole Jizera Mountains.


Since the house is in close contact with its surroundings, the use of a standard floor plan, situating the living space on the ground floor and the bedrooms in the attic, is a good solution, reflecting the dichotomy between sociability and openness on the one hand, and the need for intimacy and relaxation on the other. New additions replacing the original entrance and the glass maker’s workshop (whose chimney is now used for a smokehouse with outdoor seating around it) help in structuring the outdoor spaces. These include a hidden, south-facing terrace behind the kitchen, which offers views of the valley, and the yard between the house and the woodshed, divided into several spaces with different functions: a front garden, a bench under the lime tree, and outdoor seating around the smokehouse. The new dormer windows in the attic, inspired by the tradition of local architectural forms, frame the views of the valley and of the lime tree branches. In future, another outdoor space will be added: a hideaway, situated between two rocks on a forested slope behind the house.


The overall appearance of the house – both indoors and outdoors – is sober, in line with the investor’s taste. The colour palette ranges from dark grey used on the roof, through the greyish tones of aging wood on the façade to the simple, yet beautiful tones of the concrete and stone walls.


The house has opened itself to dialogue with its surroundings, to light and to views of the majestic lime tree and the breath-taking mountain scenery.


Material Used :

1. Vekra – wood-alu windows – Alu Design Linear collection

2. Rako – rectified ceramic floor tiles – Stones grey collection

3. Heatwell - Infra-heating panels

4. ABB – switches, drawers – Element collection

5. Nowodvorski - Lighting system

6. Cera – wood stove – Byblos

7. Xella Group - masonry elements (lower floor) - Ytong

8. Cabletech – rope railing

9. local supplier - wooden facade

10. Isover – thermal insulation – Multimax

11. Lindab - metal sheet roofing - Seamline

Share or Add House J1 to your Collections
Project Credits
Architects
House in the Berkshires
next project

House in the Berkshires

Private Houses
Salisbury, CT, USA - Build completed in 2016
View Project