"House M" - TAA Toulouse

"House M" - TAA Toulouse

Architect
Taillandier Architectes Associés
Location
Quartier des Minimes, 31200 Toulouse, France | View Map
Project Year
2022
Category
Private Houses
Roland Halbe

"House M" - TAA Toulouse

Taillandier Architectes Associés as Architects

The House M project is the construction of a single family house in the residential Minimes neigbourhood, in the heart of central Toulouse (Occitanie region, France).

The houses of the neighbourhood are generally set in deep plots and often have a small secondary house at the end of the garden called a “chartreuse”, as is the case for this house. In this project, the chartreuse is maintained and an extension is built to accommodate the living area and the parental suite so as to create a comfortable family house large enough for a family of four. An annex containing the pool house and a guesthouse completes the brief.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The extension to the initial chartreuse is positionned on the southern flank of the existing construction so as to preserve the characteristic detailing of the facade. The choice of a terraced roof for the extension allows the new volume to slide in underneath the overhang of the existing tiled roof and to clearly differentiate itself from the traditional form of the existing structure, typical of the Toulouse area. It is a 21st century reinterpretation of the chartreuse.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The overhang of the terraced roof reinforces the horizontal expression of the project and draws a defining horizontal line sliding in underneath the brick detailing of the existing facade, whilst also reducing the perceived depth of the roof structure. Underneath the roof forming a slim concrete awning, the extension is composed of full-height glass facades creating total transparence between the living areas and the gardens on either side. The load bearing structure is composite, combining a lateral concrete load-bearing wall with metal pillars so as to completely free the space of the living area aswell as the façades of load-bearing elements.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The wing formed by the existing chartreuse is reorganised to accommodate two childrens’ rooms as well as the kitchen in the main section of the building in which the ceiling is demolished to open the space into the roof and create a more spacious room. In both the new extension as well as in the existing building, the new spaces created to accommodate service rooms, such as the walk-in wardrobe or the restroom, are designed like elements of furniture articulating the main living areas.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The outhouse is positionned at the front of the plot, within the vertical plane defined by a neighbouring construction. It includes a guest suite, a storage room for bicycles and the poolhouse. The outhouse is designed in coherence with the extension to the main house, in prefabricated concrete opened by large windows onto the garden. On the western façade, the openings of the technical areas and the doghouse are composed of expanded metal panels.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

On the plot, each element of the project including the main extension, the pool and the outhouse, is positionned in sliding alignment with the initial chartreuse building. The main entrance of the house is thus naturally positionned in the dual-aspect glass volume linking the existing house and the main extension. The positioning of the main house towards the back of the plot also creates a generous open-ground front yard and a smaller, more intimate rear garden onto which open the parental bathroom as well as the childrens’ playroom.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The connection between indoor and outdoor spaces is generous and consistent throughout the project, whether from the living room to the front yard or vice-versa. The reference to Mies Van der Rohe’s work is clear and fully acknowledged.

Team:
Head of projects: Nicolas Wojcik
Assistant: Paul Beaucé

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Concrete, DuoMur, SEAC
2. Flooring: Oak wooden, Panaget
3. Doors: Wood, Customa, Somepose

4. Windows: 
Aluminium, FYA RPT, Technal
Wood, Tradilou 56, Tekno-B

5. Roofing: Concrete, Cast in Place, GBMP 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Windows: AluminiumTechnal
Facade cladding: ConcreteSEAC
Flooring: Oak woodenPANAGET
Doors: WoodSomepose
Product Spec Sheet
Windows: Aluminium
FYA RPT by Technal
Facade cladding: Concrete
DuoMur by SEAC
Flooring: Oak wooden
by PANAGET
Doors: Wood
Featured Projects
Latest Products
News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More