House T

House T

Architect
haro architects
Location
Salzburg, Austria
Project Year
2013
Category
Private Houses
Stefan Zauner
Product Spec Sheet

ElementBrand
Plumbing fixturenHansgrohe SE
ManufacturersDuravit
ManufacturersAxor
SlaterBedachung Gmbh
ManufacturersBisazza
dry wallingHartl Bau Gmbh

Product Spec Sheet
Plumbing fixturen
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
by Axor
Slater
Manufacturers
by Bisazza
dry walling

House T

haro architects as Architects

Developing a project in a privileged environmentinvolves integrating it with it, as if it had always been there. When the topography is a prerequisite, it becomes an useful and successful partner for the project. With these premises inmind, we worked onthe outskirt of Salzburg (Austria), at the city limits but overlooking it and with a very clear visual reference: the Alps.


The triangular plot, with a steep slope and two access roads enclosing it from north (mountain) to south (valley), surrounds the house and allows it to be very differently perceived depending on the point of view or situation. The volume is anchored on its west side, from where, as if it were an extrusion, fans out in plan and section in a south-easterly direction. With this simple gesture, providing greater internal volume to the main rooms while redirecting them towards the setting sun, the city and the mountains, is achieved. Similarly, the terrace opens itself from the axis of rotation, away from the house front façade and incrementing its surface on its east end. This is the only construction element which flies out from the house outline.


The volume presents itself hermetic from the mountain-north and opento the city and the views over the Alps to the south. A veneer of larch wood slats is drilled through hollow squares of different sizes according to their function, generating an abstract facade as opposed to the lighter and airy south one. It is this contrast whichgives the perception of different scales depending on the visual approach to the site.


The house is built on three levels, connected viaa wide triangular staircase located where the volume folds.


The upper floor,from where the best views can be enjoyed, houses the public rooms (Kitchen, livingroom), the main entrance and the large terrace which acts as an extension of the living room. All areas share a spatial continuity which takes shelter under a large roof plane with a slight inclination of 5° from the kitchen to the large volume of the livingroom. The roof is solved by laminated wood boards (KLH), which allow large spans and cantilevers due to their flexibility and lightness.


The intermediate floor, partially buried and with direct access to the garden, houses the more private and intimate spaces (bedrooms, bathrooms, fitness and sauna).


The Garage is displaced from the projection of the building and connects to the stairwell through a tunnel under the ground, where a long cloakroom is located.

Share or Add House T to your Collections
Bahá’í Temple of South America
next project

Bahá’í Temple of South America

Churches
Diagonal Las Torres 2000, Peñalolén, Chile - Build completed in 2016
View Project