House/Garden café in Miho-no-matsubara

House/Garden café in Miho-no-matsubara

Architect
SEIICHI YAMADA Architect & Associates
Location
Shizuoka City, Shizuoka, Japan
Project Year
2019
Category
Bars and Cafés

Private Houses
Akinobu Kawabe

House/Garden café in Miho-no-matsubara

SEIICHI YAMADA Architect & Associates as Architects

The project site is located along the path of God connecting Miho Matsubara, a famous scenic spot, with Miho Shrine. In the past, the number of visitors was on a downward trend, but it has become a World Heritage Site along with Mt. Fuji, and is now a tourist destination that attracts many people from Japan and overseas. A local bar owner consulted me to build a garden café and house with a dog run, a new tourist resource. Although it is an attractive site, many people come and go every day, and it was necessary to consider how to connect to the path of God, which has a strong axis lined with large pine trees.

 

Miho Matsubara is famous for the legend of Hagoromo along with the scenery, but when I visited the research, the sea breeze passing through the pine was pleasant, and the sandy beach and blue sea peeping out from between the branches were very impressive. By incorporating the elements that make up Miho Matsubara's landscape into architecture, can we expand the path of God's path while softening it?

 

The building is covered with an aluminum sash so that the line of sight can pass through the building from the path of the god to the garden, and sashes of the same standard size are deployed in the vertical and horizontal directions except for those parts that require function, privacy, and bearing walls. The floor height is also determined by calculating the ceiling height from the standard sash size. In the store part, the pillar span was shifted partly based on the impression of a row of pine trees. It is expected that the upper part of the pillar disappears from sight when viewing the garden from inside the building, like the relationship between the pillar and the garden at Rengeji Temple in Kyoto, so that the garden can be intuitively attracted. In order to fully enjoy this environment in the dwelling area, the outside sash was similarly connected to the landscape as a continuous room without doors. At the same time, the company plans to flexibly convert all buildings to cafes, residences, and accommodations in the future. For tree planting, trees were selected so as to gradually give a soft impression from the row of pine trees along the path of the garden to the garden terrace.

 

The sea breeze escapes from the window sash, the trees fluctuate, and the lace curtains flutter. The people walking on the path of God come here through pine trees. I look up at the fine pine here while drinking coffee. Looking at each scenery, a soft relationship was created, like the fluctuation of the hagoromo.

Cantilever House
next project

Cantilever House

Private Houses
Seattle, United States
View Project