Copper House

Copper House

Architect
Hyde + Hyde Architects
Location
Cardiff, United Kingdom
Project Year
2012
Category
Private Houses

Copper + Oak Refurbishment in Cardiff

Hyde + Hyde Architects as Architects

Hyde + Hyde have recently completed a new high quality contemporary two storey addition to an existing home in Cardiff, South Wales.


The practice was appointed to carefully restore elements of the existing architecture creating a contemporary yet sensitive addition to the rear. To the front of the property the new addition appears as a simple copper box ‘peeping’ above the layers of existing green glazed tiles of the existing home.


In the refurbishment, living and entertaining space is provided at ground floor through the introduction of a predominantly single storey glazed element.


At first floor - a layered copper and oak form appears to delicately hover. Set on a shifted geometry to acknowledge the existing building form. This creates a series of overhangs, cantilevers and canopies to shelter its occupants from the persistent Welsh rain...


In plan and to balance the disposition of the main architectural orthogonal vocabulary, a singular oak clad curve at first floor 'mimics' the geometry of the existing curved glazing of the main house. This is introduced to 'turn' the new addition into the main private garden at the rear.


House FG
next project

House FG

Private Houses
Argentina - Build completed in 2020
View Project