IMOOD Restaurant

IMOOD Restaurant

Architect
Nada
Location
El Puig, Valencia, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Restaurants
Daniel Rueda
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
IluminaciónPhilips Lighting Signify
FrostaIKEA
BloquesBarruca
MobiliarioDocriluc
SanitariosGala
SillasSillescas

Product Spec Sheet
Iluminación
Frosta
by IKEA
Bloques
by Barruca
Mobiliario
Sanitarios
by Gala
Sillas

IMOOD Restaurant

Nada as Architects

Nada transforms an old warehouse into a Chinese restaurant with a Mediterranean essence.
Blue ceramic and wood contrast with the roughness of the cement.

The commission of a family of Chinese origin with several generations dedicated to restaurant business was clear: to convert a warehouse into a new restaurant in the town of El Puig (Valencia, Spain). The new space would be dedicated to Asian fusion cuisine with traditional Mediterranean ingredients. The family wanted a clear, open, modern, unpretentious place where the focus is on gastronomy. In addition, the budget would be very restrained but the result had to be timeless and durable.


With these premises, Nada team has created a peaceful restaurant, with few elements where materials dialogue in an harmonious contrast.


Pure Materials
The restaurant is projected as an open space with a large central bar, a cold kitchen visible from the dining room and a transition space between the street and the interior.


The materials are simple: cement, ceramic and wood. The open-plan space is maintained as a box with cement walls and floor. It maintains the past industrial look of the property. In the center of the open space a large cobalt blue ceramic bar emerges from the pavement. At the back of the room there is a cold kitchen covered entirely with the same ceramic tile. The effect perceived is similar to the sensation of being in a cave in the depths of the sea.


The walls have been finished in the original color of the cement and a block made from the same material that creates a truss. It reveals what is happening behind it sometimes. This is also a gesture to the typical Mediterranean architecture present in Valencia.


Warm furniture
In the apparently rough box where the cobalt blue ceramic provides the color and brightness of the sea, the chosen furniture contrasts with its delicacy and softness. It also connects to the Asian personality of the restaurant by recalling contemporary Japanese architecture. Tables and chairs made of beech wood provide warmth and comfort to enjoy the gastronomy. 


Simple lighting with suggestive solutions
The lighting has been created by spotlight tracks that intentionally create circles of light halos on the walls, avoiding lamps that could reduce the flexibility of the space. However the team led by Borja Hernández and Arcadi Martín has taken a further risk with in the toilets. Nada have created a gradient effect between blue and violet that is reflected in the white ceramics and is perceived from the dining room through the translucent industrial curtain made of PVC slats.


They have also paid special attention to the interior signage. Backlit signs have been designed to indicate the use of some spaces and to zone the space under the suggestive halo of light.

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Project Credits
Architects
Mobiliario a medida
Mesas
Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More