INBANI OFFICES

INBANI OFFICES

Designer
Francesc Rifé Studio
Location
Alicante, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Offices
David Zarzoso

Inbani Offices

Francesc Rifé Studio as Designers

The starting point for the design of these offices was the desire to reconvert a prefabricated industrial warehouse into a volume intimately linked to the aesthetic philosophy of the Alicante company Inbani. As a response to the unique conditions of the building and its context, one of the most important decisions was the intervention of the façade by means of a phenolic HPL cladding, enveloping the warehouse and integrating both the new pedestrian access and a reused window opening in the chamfer where a module incorporating the logo of the backlit brand has been placed.


The access area, previously residual, now becomes a welcoming space for the brand flanked by a “welcome to Inbani”, installed on a mirror that projects the whole perspective. In this space of transition there are already some products of the firm’s bathroom furniture and graphic elements that invite the visitor to head towards the upper part. We appease the presence of the staircase in its entirety through the colour black, with the intention that it serves as an enigmatic preamble to an unexpected white.


The first floor is defined as a multipurpose open space that integrates both the showroom as work areas, meetings and waiting zones. With white as the background, we introduce the visitor to the corporate language of the brand, whose minimalism and visual cleanliness gives rise to focus attention on details. In this case we play with the lines of the lighting and air impulsion fosseados, emphasizing them through the black color and visually reinforcing the idea of transit between the different spaces. This linear scheme makes the ceiling one of the protagonists of the project.


In order to create an isolated meeting-room from the rest of the office, a partially glass box has been designed where the zenithal light passes through and connects the spaces. Another important module houses a kitchen-eating area and a zone to showcase the brand’s novelties. It is a warm volume projected in laminated wood on which perforations have been executed that conceptually recall the points of the ties in the name of Inbani.


In the rest of the space the BAT work tables coexist with the Akaba seating, a meeting table designed by the studio and different changing scenarios of the Inbani product. The part of the showroom that opens towards the interior and the lightness of its walls make it a changeable space in front of the presentation of the brand’s novelties. The public bathrooms themselves have been prepared to be constantly transformed, as if they were part of the exhibition. 


Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More