Interpretation center

Interpretation center

Architect
Luis Machuca Architects
Location
Rincón de la Victoria, Spain | View Map
Category
Museums

Interpretation center

Luis Machuca Architects as Architects

The place


is a natural landmark, therefore the project should strenghten and take care of this feature by its presence in the territory. The object of our design was that the other landmark- the museum and the park- could be distinguished from their immediate environment, both during the day and at night. This does not prevent us integrating the mu-seum into the hillside, adapting it to the place both in formal cha-racteristics and in the choice of materials that make up the bu-ilding's skin. The topography of the park should be hardly modified by the new building, just so much as it makes possible exploring it comfortably.


Archaeological park


The proposal creates new pathways and flowerbeds and the roads have concrete pavement to straightedge the land where it is necessary. Meanwhile, in other areas recycled wood will be laid down, with the sensation as if they were floating over the field. The paths at some areas convert into viewpoints from that the visitors can have a special view on the landscape.


Outside routes


People can feel like being in a cave while outside of the building, because if we pass under the piece that attempts to settle on the one of the entrance zone, we arrive to a courtyard that is partly covered by the building. Here we had the opportunity to create a close-to-nature resting zone. The open auditorium has been integrated into the museum building as part of the very characteristic topography of the site, and it also helps to shape the above described court. As it is well protected by its own shape, it also has very good acoustic features.


Museum routes


The visitors arriving at the lobby get to the upper floor by a lift or taking the stairs- and from this place descending on a gentle slope, make the museum-route until they arrive to the lobby again. In the final section there is a temporary exhibition hall, which could be the beginning of the route, or be operated autonomously. The museum can also be discovered from the opposite direction due to its bow shape, because the two ends join by the elevator and the staircase.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More