Island Rest
Nick Hufton, Al Crow
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersReynaers Aluminium
PanelsTrespa
WashbasinDuravit
Bathroom TapsCrosswater
MPRO
TilesJohnson Tiles
Minerals
FireplaceSPARTHERM
Varia ASh

Product Spec Sheet
Manufacturers
Washbasin
Bathroom Taps
MPRO by Crosswater
Tiles
Minerals by Johnson Tiles
Fireplace
Varia ASh by SPARTHERM

Island Rest

ström architects as Architects

‘Island Rest’ is our response to our client’s brief for a contemporary family holiday home.  Situated on a beautiful Isle of Wight creek, ‘Island Rest’ sits on a spacious site with direct access to the water and views of the Solent beyond.

Being busy professionals with their own business, our clients wanted a special space to escape to that would bring the family together, with a focus on nature; in particular access to the Solent with all associated water activities. 

Our design is a low in profile, simple single-storey rectilinear form containing the main living and dining area with a bedroom ‘wing’ leading off it. The master suite is the exception – this has been kept separate from the other bedrooms and is situated at the other end of the living area with access to the deck outside.  Every room in the house has been situated to maximise the views to the north, but the living areas also look out onto the south-facing courtyard, allowing sunshine deep into the plan. This creates a dramatic impact as you look through the house to the gardens and water beyond, and inside a sense of light and space.

Given the waterside location of this project, we needed to carefully respond to the typology of the site, with particular reference to flooding. To address the flood risk, the floor level has been raised to perch on the highest point of the site - which is outside of the future flood risk zone - and the house spans out on a single level as the terrain slopes away, leaving the bedroom wing ‘floating’ over the landscape below.

Landscaping was a consideration from the outset and has a very natural and organic feel, with mowed paths through wildflowers leading to and defining areas of different function and interest.

The project gained planning in August 2018 and was completed early Autun 2019.

 

Materials used:
1. Reynaers - HiFinity glazing
2. Spartherm - Varia ASH-4S-2
3. Black Stained Larch Cladding - Rubio Monocoat
4. Trespa Panels - Trespa Meton L90.0
5. Oak Flooring + Ceiling - 4011 Dutch Tilburg.
6. Vitra - Options Sento
7. Crosswater - Mpro
8. Duravit - Vero
9. Johnson Tiles - Mineral

Read story in PortuguêsItalianoEspañol and Français

Island Rest

Reynaers Aluminium as Manufacturers

Project Island Rest, published by Reynaers Aluminium.

Location: Newport, United Kingdom

Category: Private Houses

Connect with Reynaers Aluminium for more information

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More