Ivanhoe House

Ivanhoe House

Architect
Kavellaris Urban Design
Location
Ivanhoe VIC 3079, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Billy Kavellaris

Ivanhoe House

Kavellaris Urban Design as Architects

Located in the Inner suburb of Ivanhoe, sits a seemingly calm, unassuming modern suburban home in its moat of sand.  The house is a clever orchestration of balancing tension that has created wondrous moments throughout.

 

The house can be read as a conversation of dualities, of heavy and lightness, public and private and of light and darkness.  The first expression of this tension can be seen from street façade, essentially two forms bifurcated by a double height black void, which forms a grand recessive entry.  On the one side we have a solid, rigid, rectilinear form, seeming weighed down by its own mass.  On the other, elevated from the earth by a shard of black glass, symbolic of emptiness or absence.

 

The entry void then snakes its way through the house as a corridor, defining the living quarters from the public, family and friends realms to the private inner sanctum. The public space which is experienced through implied volume, mediates between the private which are smaller volumes within the overall open plan larger volume.This is reinforced with the monolithic timber volumes which are private bedroom and bathroom spaces with concealed entries and flush panel doors.  The winding corridor is interrupted by an interplay of forms lined with different textured surfaces of straight timber, hard edge faced brickwork, counter-balanced with a long, smooth curved flat white wall.

 

This thematic reading continues with the use of a monochromatic palette, of sandy, off-white versus dense black and highlighted timber.  The tones are subtle but rich, highlighting the natural beauty of stone and wood.  These materials, tones and tension are maintained from the exterior into the interior of the house.  The balancing of duality can be experienced throughout, from the lofty ceiling, which still feels intimate by the dark timber lining, the warmth of stone by careful selection, the large expanse of glass that still offers security, but all this tension reaches its crescendo with the interface of the transparent swimming pool wall that looks into the living room.  A perfect counterpoint that lies somewhere between, inside and out, cold and warmth, relaxed and active, openness and enclosed, the experienced and the experiment, the old and the modern.

 

Material Used:

1. Austral Bricks – Facade Cladding – La Paloma Collection ‘Miro'

2. Australian Sustainable Timbers – Wall and Ceiling Cladding – Spotted Gum

3. Viridian – Facade Cladding - Mirror Coated Glass

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade Cladding - Mirror Coated GlassViridian
Product Spec Sheet
Facade Cladding - Mirror Coated Glass
Samuel-Beckett School
next project

Samuel-Beckett School

Nurseries
Saint-Lô, France - Build completed in 2021
View Project