JACK WOOLLEY’S "SPIRAL HOUSE" WITH LINEA 3016

JACK WOOLLEY’S "SPIRAL HOUSE" WITH LINEA 3016

Architect
Jack Woolley
Location
United Kingdom
Project Year
2015
Category
Housing
© Jack Woolley

Jack Woolley's "Spiral House" with linea 3016

VANDE MOORTEL as Facing bricks

The site in Balham, abandoned for the past 15 years and overrun by Japanese knotweed, was originally the garden of a neighbouring building. It made the ground works complicated but the site unappealing to developers and hence affordable. A key purpose was to create a house with a minimal impact on the neighbourhood and the surrounding properties. Because of his experience with other projects facing similar issues Woolley saw the potential the site was carrying. To achieve his goal of minimal impact on the surrounding properties Jack Woolley designed a single-storey, inward-facing house hidden behind a brick wall with a mysterious door.


The low profile of the building makes it barely noticeable and preserves the long view from the street which is important for the neighbourhood. To enhance this effect, Jack Woolley incorporated the colours and materials of the surrounding buildings into his design. The building immediately to the left is white with red brick details; the building to the right has a red colour with white details.


The street elevation of Spiral House is made from these two finishes, alternating in a way that is intended to create a rhythmic link. To make a subtle difference he chose the roman-style brick linea 3016 by Vande Moortel. As the colour matches perfectly with the other buildings the size and shape of the bricks mark the building out in a playful way.


Finally the roof was covered with plants, creating a similar view for the higher located windows to when the site was still a garden.


A big part of the success of the house is down to the detailing of the brick wall. Therefore the architect chose the Hand-Made slim brick linea 3016 by Vande Moortel used with thin 4-5 mm mortar joints. The wall, visible from the street, spirals around the site creating the different areas of the design. Doing so the brick wall forms a link between the street, the open space and the interior of the building. A big retractable window separates the living space from the courtyard. As both areas share the same walls and floors they form a unified space in summer. This aspect is enhanced by the skylight that stretches across the living space and lets natural light fall on the brick walls inside. The house is slightly sunken below ground, so the courtyard gently steps up to mediate between floor and street level. A fan of long sized bricks? Check out our newest product line of infinitum bricks.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Facing bricksVANDE MOORTELLINEA, SeptimA
Product Spec Sheet
Facing bricks
The Shard - London Bridge Tower
next project

The Shard - London Bridge Tower

Bridges
London, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project