JACQUES CHIRAC SCHOOL
FERNANDO GUERRA - FG + SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Soft flooring panelsForbo Flooring Systems
Insulation Rockwool panelsROCKWOOL International A/S
Soft flooring panelsTarkett
SkylightsADEXSI
Plaster panelsKnauf
Glass panelsSaint-Gobain Glass HQ

Product Spec Sheet
Soft flooring panels
Insulation Rockwool panels
Soft flooring panels
by Tarkett
Skylights
by ADEXSI
Plaster panels
by Knauf
Glass panels

JACQUES CHIRAC SCHOOL

Driss Kettani Architecte as Architects

Rabat, the capital city of Morocco has a strong cultural and architectural heritage and the project tries to respond to this heritage by transcribing its spirit, characterized by elegance and sobriety, a sense of historical continuity and harmony.

photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG

The school is divided into two main entities: the kindergarten and elementary school, and the secondary school, and adding to this, support functions such as administrative offices, library, sports facilities and an auditorium.

photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG

The organization of these different entities on the plot is decisive and influences the general layout of the project. Thus, the kindergarten and elementary school are located on the southwest side of the plot with an annex entrance, allowing a better regulation of flows and a better management of accesses.

photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG
photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG

The secondary school is located on the northeast side of the plot and is articulated in an L-shape which frees maximum space for the playground and the outdoor sports area. The central area of the plot is occupied by the support functions which are linked together by a set of corridors on the ground floor and the upper levels.
The volumes composition allows the maximum possible views, through framed perspectives. A landscape layout, between the main volumes and the adjoining roads, allows to protect somehow indoor spaces from sunshine and urban noise. 

photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG
photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG

The architecture tries to be refined, dynamic, sober and expressive at the same time and tries also to fit in the best way with the architectural identity of Rabat by highlighting horizontal and strong lines, sober and pure white volumes. These volumes are enhanced by large slits, their skin is made vibrant by a set of vertical (and acoustic) sunshades, and are encamped on the ground by rough stone walls, characteristic of Rabat’s modernist schools. Some volumes are also highlighted by Moroccan traditional tiles “zellige” sequences, bringing a playful and joyful touch for children. 

photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG
photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG

Most of the teaching spaces are distributed by outdoor covered corridors. This arrangement makes it possible to obtain optimal bi-ventilation and natural lighting for almost all teaching spaces, using proven passive solutions suitable for Rabat’s climate.

photo_credit FERNANDO GUERRA - FG + SG
FERNANDO GUERRA - FG + SG

Team:
ARCHITECTS: SAAD EL KABBAJ, DRISS KETTANI, MOHAMED AMINE SIANA
GENERAL CONTRACTOR: LC BUILDING
OTHER PARTICIPANTS: SIHAM DRANCOURT, AYDA BENNANI SMIRES, YASSINE EL AOUNI, RACHID EL MAATAOUI
LANDSCAPE: ATELIER BERTRAND HOUIN
ENGINEERING: OMNIUM TECHNOLOGIQUE, BETAB
PHOTOGRAPHS: FERNANDO GUERRA - FG + SG

Caption

Read story in DeutschItalianoPortuguêsFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More