JCC Diagnostic Imaging - Porto

JCC Diagnostic Imaging - Porto

Architect
Espaço Oficina
Location
Porto, Portugal | View Map
Project Year
2021
Category
Hospitals
João Gigante
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior LightingDavide Groppi srl
FlooringForbo Flooring Systems
Superstep Star
SurfacesCosentino
Kovik
FinishesFINSA
94S/Roble Vainilla Jazz
Porcelain TilesLevantina
Techlam® Steel Corten
MicrocementSECIL
Colour 013

Product Spec Sheet
Interior Lighting
Flooring
Superstep Star by Forbo Flooring Systems
Surfaces
Kovik by Cosentino
Finishes
94S/Roble Vainilla Jazz by FINSA
Porcelain Tiles
Techlam® Steel Corten by Levantina
Microcement
Colour 013 by SECIL

JCC Diagnostic Imaging - Porto

Espaço Oficina as Architects

The space intervention in this graded listed building inserted inside the “Hospital of the Venerable Third Order of St. Francis”, next to the Church of S. Francis and the Ferreira Borges Market in the city of Porto.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

Due to the characteristics of the building, as well as the nobility and peculiarity of all its surroundings, the main intention for this project was to create a space of reference, not only for the services provided but also for the architectural aspects. 
The concept adopted intentionally attempts to enhance the perception of the monumental space in order to abstract the user from its clinical and technical side.
Within this principle, it was our intention to highlight the historical value of the site, exploiting the shape of the existing vaults and emphasizing the pre-existences of the master walls through the contrast with new materials and lines of modern architecture.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

New and pre-existing materials and textures were combined with neutral tones and purposeful densities. The clean appearance of the plasterboard walls and jointless microcements contrasting with the stone textured master walls, clay brick vaults, as well as the use of a warm tone of corten steel, increases the associated visual roughness. 

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

In order to emphasize the “museum” feel of the space, indirect ambient lighting was utilized throughout the space.
In order to allow the full perception of the pre-existing vaults, the proposed partitions for the examination rooms within the space of the old chapel, were design to be way from the ceiling. These partitions of 2.20 meters in height, were finished with glazed windows and a metal structure, to comply with the 3 meters height rule for examination rooms required by building regulations.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

Bounded by the same altimetry rules, the same concept was used throughout the entire clinic including the changing rooms and recovery rooms, associated. Some of these were finished with porcelain mosaic panels with texture and tone of corten steel, and perforated plate with the tone of corten steel. 

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

To allow for visual continuity throughout the clinic the placement of microcement as flooring in the entire clinic was proposed, with the exception of the floors of the MRI, X-Ray and CT Scan rooms, which due to building regulations received a vinyl floor.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

To break with the norm, the reception desk and cabinet were treated as the exception to the rule. As a result, these elements were coated in a composite material resembling Carrara marble. This same material was used at the reception desk of the upper floor and in the toilet facilities.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

The division between the reception/waiting room and access to the examination rooms was designed to be made through frosted glass doors. This allows separation between a public access area, and most private areas.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

The various programmatic valences of the technical area are differentiated through a metal structure of shelves and associated desks as well as the combination of transparent glass and translucent glass. This option intensifies the perception of an open space and is heightened by an illuminated wall to the entire length of this particular space. 

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

Due to building regulations, the interior of the MRI room received a different coating from the other rooms. For this space we opted for using an antibacterial agglomerate to match the tone and texture of natural pine. The same agglomerate was used for the desk countertops.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

Aesthetically, the project distinguishes for its unique character within an extraordinary space and transforms an historical and distinctive space into a functional and eccentric space in the city of Porto. 

Caption
Caption

Team:

Architects: Espaço Oficina – Creative Studio, Lda  

Architecture/Interior Design: Joana Faro Leite, Mariana Martins

Construction: Nurima

AVAC: Bmviv

Photographer: João Gigante 

Caption

Materials Used:

Davide Groppi: Infinito

Dekton, Consentino: Kovik

Secil Argamassas: Microcimento cor 013

Techlam, Levantina: Steel Corten

Forbo: Superstep Snow, ref.176082

Finsa: ref. 94S/Roble Vainilla, Jazz

Caption

Read story in FrançaisEspañolPortuguêsDeutsch and Italiano

Project Credits
Photographers
Construction
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More

10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern
29 Nov 2022 Specification
10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern

Wood, in all its forms, is unquestionably among the most versatile materials available out there. Hu... More