Jordão House

Jordão House

Architect
FGMF Architects
Location
Monte Mor, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Fran Parente
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Air conditionerAris Climatização
FireplaceLargrill
Supplier StonesPedra Cor
FloorPortobello S.A.
Cement coatingProtécnica
AluminiumTecline Esquadrias

Product Spec Sheet
Air conditioner
Fireplace
Supplier Stones
Floor
Cement coating
Aluminium

Jordão House

FGMF Architects as Architects

Casa Jordão Project, a holiday home, started as customers’ idea to make a single-story building, integrated to the land, promoting families’ social interaction. It is located in a stud farm, which has certain restrictive rules regarding appearance and architecture, and among them, the one that affected us the most was the compulsory requirement to use a clay roof, which is very common in Brazil, with at least two versants.

Having these issues in mind, we started from a residence archetype, almost like a child’s drawing; two walls, two versants. The first idea of a residence. From these simple sketches, we began making a kind of extrusion, creating a pavilion, or large barn. We then resolved to sectorize and duplicate these blocks, creating an interior garden between them, which also provides access to the house. In the block that has more contact with the remainder of the land and garden, we positioned the social areas and kitchen, which in this context is a reversible interaction area, and in the more isolated and private block, we placed the several bedrooms and children’s playground.

Once the sectorization has been settled, we started working in volumes. Instead of a traditional balcony, we created a concrete gantry allowing the window frames to fully retract so the main room becomes the balcony. A pool, in black slate, surrounds this social volume, in “L” format, serving also as a water mirror. A rack designed by us tenuously separates a home theater space from the fireplace, with access to a large glazed opening, from where it is also possible to access the pool. The kitchen, performed in light structural system, repeats the “little house” format within the main volume, fully made out of darkened wood, having a large reversible opening.

We sought a contrast between the external black-painted mass and a light internal coating, in tauari wood. The rook structure, made of wood and steel, breaks the traditional shears – it is the only portion of the structure that is apparent, drawn in a manner that makes the structural efforts clear, resulting in an extremely light and curious design.

The bedrooms’ block has external openings coated with untreated wood for it to become greyed out with time, just like traditional Brazilian constructions, with small blocks breaking the walls’ linearity of the main volumes.

The result is a house that, from the outside looks extremely simple, but on the inside a surprise of contrasts and relations between the most common spaces for this type of holiday home awaits.

 

Material Used :
1. Stones – Pedra Cor 
2. Wood – Marcenaria Ithalianas 
3. Metal Structure – Coldfer 
4. Frames – Marcos para Ventana 
5. Aluminium – TecLine  
6. Wooden shutters – Marcenaria Ithalianas 
7. Deck – Marcenaria Ithalianas 
8. Slate for Swimming Pool– Mary Pedras  
9. Floor – Portobello 
10. Kitchen – Marcenaria Ithalianas 
11. Fireplace – LarGrill and Smart Pedras 
12. Cement coating – Protécnica Revestimentos 
13. Air conditioner – Aris Climatização 

This story is available in multiple languages
Share or Add Jordão House to your Collections
Project Credits
The Mill House
next project

The Mill House

Private Houses
Guildford, United Kingdom - Build completed in 2017
View Project