K House

K House

Architect
Norm Architects


AIM ARCHITECTURE
Location
Sri Lanka
Project Year
2018
Category
Private Houses
Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

K House

Norm Architects as Architects

AIM Architecture and Norm Architects have completed an exclusive villa resort in the Southern Province of Sri Lanka–a secluded beach front property surrounded by exotic vegetation and striking views, with the architecture effortlessly blending in to the nature with large openings, soft transitions and natural materials.


The exclusive villa resort is comprised of two individual buildings; the east house placed atop a hilly part of the property, opening up to the sea, and the west house slightly tucked away, providing a more sheltered feel. Together the two form an L-shape, framing the garden and centrally placed pool area. The barn-like structure effortlessly blends into the landscape, enclosing the outdoor common areas while framing the general view towards the sea.


The architecture is composed of natural materials; local teak wood, polished terrazzo, facades of polished cement and outdoor areas of local granite stone. The roof is made of recycled terracotta tiles which complements the overall natural look and tactile feel of the house.


Due to the warm and pleasant climate, the architecture can blend into the nature using soft transitions. There are outdoor living and dining spaces, porches, with switching levels defining thresholds between them. Large sliding doors open up key spaces to the garden. Shutters are made of wood to avoid glazed openings. The generous roofs of the two buildings cover these indoor/outdoor spaces from rain and sun, allowing this special feeling of being in nature in a protected and comfortable manner.


The common areas of the east house open up towards each other and are generally bright and spacious, whereas the living and dining room of the west house have a more intimate and enclosed feel. The rooms, too, are withdrawn and private, with minimal interiors and décor, providing space to retreat to when needed. Two rooms have bathrooms opening up to private courtyards, giving you the luxurious sensation of being in nature when showering. 


Bespoke furniture include the inbuilt sofa in the luxurious lounge area and the headboards that continue along the wall to function as seating and/or table tops in the bedrooms. A combination of these bespoke modern minimal pieces alongside other locally sourced antique furniture and accessories creates a familiar yet native atmosphere.


Material Used :

1. Bespoke sofa

2. Bespoke headboard

3. Antique chair

Project team
Porsche Museum
next project

Porsche Museum

Museums
Stuttgart, Germany - Build completed in 2009
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter