Kiht’han

Kiht’han

Architect
Bates Masi Architects
Location
Sagaponack, NY, United States | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Bates Masi + Architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFleetwood Windows & Doors
ManufacturersInsinkerator
ManufacturersMiele & Cie. KG
ManufacturersStûv
ManufacturersWaterworks

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Stûv
Manufacturers

Kiht’han

Bates Masi Architects as Architects

Too often the architectural response to flood-prone sites is to distort conventional designs and methods to meet the flood protection requirements, masking the issue at best. In contrast, the design for this property overlooking a coastal pond and the ocean beyond celebrates the periodically rising water levels. Rather than hiding the flood damage prevention measures, the design takes advantage of them, thereby embracing the duality of the wetland landscape to intertwine nature and built form.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

The house, pool, decks, and sanitary field are elevated and broken apart to let flood waters flow around and between them, thereby reducing the potentially damaging hydrodynamic pressure of coastal flooding. Thus the house becomes a series of vertical volumes from which to observe the ocean view, the agrarian landward view, and the dynamic ground plane itself. Perched safely above, flooding becomes a non-threatening event, a periodic change in the home’s relationship with the ground. From the glass-enclosed bridges that connect the volumes, one can appreciate the dramatic spaces between the them, whether flooded in wet periods, or interconnected by flows of native plantings in the typical drier periods.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

The composition of the volumes in the landscape is guided by program and the surrounding context. The orientations of each volume are influenced by the desire for ocean views or sights of the pastoral landscape and respond to the use that occurs within.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

Programmatically, pulling apart the spaces allowed for maximum privacy as four guest bedrooms are separated from the living areas and master suite. Communal spaces have flexibility to flow to the outdoors and extend onto elevated decks by means of full height sliding glass doors.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

The building’s location, straddling the agrarian and coastal landscapes, inspired the articulation of the wood siding. The board and batten design is reminiscent of nearby vernacular structures while its two-layer composition allows for selective control over its opacity. At grade level the boards are omitted and the battens form an open screen to let floodwater flow through it per FEMA regulations. Above, overlapping boards and battens are opaque to mask neighboring houses from view. At the roof line, the battens are omitted to let light filter between the boards. The transitions between the varying opacities occur along horizontal datum lines that ring the towers, breaking up the verticality of the facades and referencing tide lines left by fluctuating water levels.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

The language expressed by the exterior siding translates to the design of the interior spaces as well. The horizontal datum lines are visually transcribed onto the interior walls by means of material transitions for interior finishes and wall claddings. Wood clad walls at the first level transition into wainscoting and light painted walls at the upper floors. This visual link expresses the seamless connection between interior and exterior as one travels throughout the house.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

By creating a homogenous relationship between the architecture and nature, one is constantly reminded of the place in which they reside. Natural elements are invited into the home and are experienced on a daily basis, thus becoming a part of everyday life.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

Read story in FrançaisItalianoEspañolDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More