Stony Hill

Stony Hill

Architect
Bates Masi Architects
Location
Amagansett, NY, United States | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Bates Masi + Architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingQ-Tran, Inc
Terra-Cotta TilePetersen Tegl
Windows, SkylightsKawneer
Doors, Metal Window Frames, Lockset, PullsArcadia Inc
PaintsBenjamin Moore
Weathering SteelPeconic Ironworks

Product Spec Sheet
Terra-Cotta Tile
Windows, Skylights
by Kawneer
Doors, Metal Window Frames, Lockset, Pulls
Paints
Weathering Steel

Stony Hill

Bates Masi Architects as Architects

What materials did you choose and why?
This home for a young family is located in Amagansett, an early English and Dutch settlement on the East End of Long Island. The pastoral site, at the border between meadow and woodland, was first cleared by Native Americans as hunting grounds. Later it became the site of the first house built by a settler in 1680. Most significantly, it served as communal grazing pasture for the early settlers as the town was established alongside it.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

The meadow was divided into parcels with low stone walls and farmers rotated their livestock from one parcel to the next so as not to overgraze and damage any one area. This synergy among the land, livestock, and human intervention stabilized the landscape for generations. Recently however, farming has declined as land values have increased, and grazing is no longer managing the meadow. Thus it is slowly transitioning to woodland and its connection to a significant piece of its history is fading.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

The goal of the project was to reference the agrarian history of the site in the architecture and landscape design, principally by dividing the site into zones in a similar fashion to the original pasture

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

parcels. In the same way that the parcels had different maturities of grasses due to the rotating grazing, the scale and density of the plantings in each zone were designed to vary based on modern needs: high grasses and shrubs provide a visual and acoustic buffer from the road, medium height grasses screen the house from the approach, and low grass and ground-cover open up views where appropriate. To emphasize the historic connections to the pasture, the planting zones that line the approach are elevated, bringing the grasses to eye level along the entry walk for a unique experience passing through them.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

The massing of the house is broken up into smaller volumes, each of which relate to one of the landscape zones: public spaces, private spaces, and guest or service spaces. The interconnected gabled structures reference the connected barn vernacular precedent but are adapted for a modern experience. The steep roof pitches allow for ample 2nd floor space uninterrupted by collar ties. These traditional gable forms are subverted by cuts through the ridge to bring in natural light.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

In the same way traditional forms are adapted, so too are historic materials transformed. The shingle siding common to the region is exaggerated in scale. In reference to the grasses of the pasture, traditional thatch siding is employed but it is packed neatly between the exposed exterior framing in a modern interpretation. The rhythm of the exterior framing is continued on the interior in the structure of the stair and the bath vanities.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

The exterior siding and paving are carried through the breezeways that connect the volumes of the house, further integrating the house with the site. Natural materials including oak, clay tiles, and plaster reinforce a connection to the landscape and a mood of warmth and comfort in the home. The gracious public spaces are each centered around oversized fireplaces to celebrate the family gathering together.

photo_credit Bates Masi + Architects
Bates Masi + Architects

With its holistic approach to both architecture and landscape, the design translates the history of the place into a unique architectural vocabulary. In the process it preserves the pastoral character of the site, creates a record of the past, and enriches the family’s home with deeper meaning.

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More