Killora Bay
Adam Gibson

KILLORA BAY

Tanner Architects as Architects

Overlooking the D'Entrecasteaux Channel, Killora Bay is a seasonal holiday home designed for a young family and friends. The house siting and form is heavily conditioned by its delicate environmental setting. Populated by a dense canopy of Tasmanian White Gums and stands of Grass Trees, the site is a sanctuary for the Forty Spotted Pardalote.

photo_credit Adam Gibson
Adam Gibson

This necessitated a planning condition limiting the building envelope to a predetermined site and 18m diameter ‘footprint’ on the southern corner of the site – which shares a boundary to the road behind. These conditions consolidate the planning response, resulting in a building ‘inthe- round’. The proximity of the established stands of white gum, aspect and slope establish a series of adjacencies, which serve to highlight certain interior relationships, and modes of seasonal occupation within the broader site.

photo_credit Adam Gibson
Adam Gibson

The approach to the house is from down-slope, through dense forest and undergrowth. The house emerges through fragmentary glimpses, as a monumental and elemental built form. The exterior is durably and directly detailed, clad in bushfire-resistant and locally sourced Silver-Top Ash, stained dark, and glazing is set flush to the façade – reflecting the surrounding white gum forest. The exterior palette also serves to ‘silhouette’ the house within its forested site. The house is designed to accommodate multiple families at once, in separately serviced wings, and in various modes of occupation within individual rooms.

photo_credit Adam Gibson
Adam Gibson

The plan is entered centrally, by a generous foyer at the centre, which bisects the interior into separate occupiable pavilions. This foyer serves as a generous verandah, for dealing with coats, shoes, surfboards and sand, and provides additional covered play-space. The exterior cladding continues as a lining into this entry area, concealing joinery elements within the depth of the walls and easing the transition between interior and exterior. The primary living area is accessed directly from the entry and is oriented with the slope, toward a northern aspect.

photo_credit Adam Gibson
Adam Gibson

The internal and external kitchen areas are positioned to reorient the views toward the north-west, through the forest across Killora Bay. The interior is furnished by a series of ordering joinery elements, which ‘wrap’ to incorporate a wood-fire hearth, and deep window seats, allowing more intimate modes of occupying the margin of the plan – and framing specific views. These ‘rooms-within-rooms’ are places for reading, prospect, games and conversation, but also activate a series of adjacencies between the interior and the exterior, which are further emphasised by subtle shifts in the floor plane.Sleeping areas are located on the western and eastern orientation.

photo_credit Adam Gibson
Adam Gibson

These elevations manage privacy and ventilation through a series of shutters and roof windows. Within the bathrooms, these roof-windows frame the entire extent of the room, creating a ceiling from the adjacent White Gum canopy, and allowing direct and diffused sunlight to illuminate the space. This strategy is furthered in the bedrooms, with skylights carefully positioned above beds – allowing glances of morning light into the corners of the room, and sleep under star-lit skies.

Team:
Designer: Lara Maeseele
Project Team: Lara Maeseele, Tim Watson

Architect: 
Stuart Tanner Architects 
Battery Point, Hobart, Tas, Australia

Consultants
Builder: Driftwood Workshop and Tim Watson
Engineer: Aldanmark Consulting Engineers

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More