Klostergasse Studio

Klostergasse Studio

Architect
Bernardo Bader Architekten
Location
AT-6900 Bregenz, Klostergasse 9a, Austria | View Map
Project Year
2019
Category
Offices

Apartments
Adolf Bereuter

Klostergasse Studio

Bernardo Bader Architekten as Architects

After having worked in an old workshop for fifteen years in Dornbirn, time has come to move to a modern an more spacious office. During city walks through Bregenz, the architect in the legal department of the train station noticed a small, neglected lot with a no longer protected transformer station. Probably not lost because of the large capacity - with no chance of an underground car park and therefore hardly profitable for a classic investment - war is still available and was given for the construction of the new office location.

 

What finally emerged was determined by what could be accommodated. Those who remember the abandoned corner and the electricity building won't be able to believe their eyes. In an almost surreal manner, a very striking, elongated dark structure sits right on the Klostergasse, as if it had accidentally popped from the realm of pure geometry into an incomplete world. The large scales of the district administrative office and the provincial police headquarters in the foreground, and the surrounding residential buildings of the 1960s and 1970s, bring out the contrast even more.

 

The slender structure comprises four floors that are stacked one above the another. The spaces are organized across all floors with precisely equal proportions, but with varyingly large window openings to benefit from numerous views and positions of the sun. Each unit is designed to allow both working and living in the space. The flexibility of use will give the building long-term value.

 

The building is made entirely of concrete, with floors, ceilings, walls and roof being of the same material. The dark-stained concrete reveals its full sculptural and atmospheric potential with this project. Both skillfully planked and left untreated, vibrant surfaces symbolize the work process and the primal power of this material.

 

The concrete spaces are supplemented with naturally stained spruce and furniture out of unprocessed steel. The surface structures and their tactile quality infuse the individual studio and living spaces with their unique ambiance. Atmospheric in every detail and of a stimulating radicalness, the building evokes a lasting appeal. It reflects our architectural stance and gives the building its own character.

 

2020 Vorarlberger Bauherrenpreis (client’s award state of Vorarlberg)

Text Written by Bernardo Bader

This story is available in multiple languages
Share or Add Klostergasse Studio to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

SteelForm Showroom
next project

SteelForm Showroom

Showrooms
Hamam-Chaal Alley, Sirous Intersection, Tehran, Iran - Build completed in 2020
View Project