Kowa Public Apartment Complex
Kentaro Kurihara

Kowa Public Apartment Complex

Studio Velocity as Architects

This project is about rebuilding a housing complex in Mihama, a town situated on the seaside on the southern tip of a peninsula in Aichi prefecture. Housing complexes construcion began in the 1950s facing many problems such as aging, a decrease in the number of households, structural decline, etc. The existing complex housing is no exception, therefore it was decided to tear down some of the unusable two-storey-PC-buildings. On this rebuilding, we decided to create place which is friendly environment for family with children and old people as well instead of reducing number of house. Mihama is a seaside city near the Chita Peninsula Cap, but located far from the urban area. So, in the last few years the population has decreasedexceeding the prefectural average. One of the wishes of the town was to stop those problem by support for childrearing generation and move from town outside.


We created ambiguous boundary of private territory and public territory by large roof of every house which covers the public alley and preivate room. Each of the 10 buildings is surrounded by a wooden deck (enngawa) that welcomes the neighbors and connects the alley and the living room. The main goal of the project was creating enviroment which blend complex housing and detached houing by open each building’s living room towards all 4 directions, not being interrupted by two diagonally inserted cores - the bedroom and the bathroom, which leave the living room’s centre open as a connection. This is resulting in an overflowing internal life, which in turn leads to residents engaging with each other, when stepping out of their living room using the engawa like deck under the eaves of each independent house.


General complex housing has resident who aging and settlement , however this complex living 8 young family and 1 migrant household from outside the town of the 10 house.


Three months after they started living in this building , wevisitedthe building. One woman was playing in the garden with a baby boy, the neighbor’s son. Two families, composed by two mothers and three elementary school children, gathered to have a late lunch together. One of them asked by her mother brought a food she had cooked to another family next door. In the alley, underneath the shade of the large roofs, two women were talking and a boy was riding his small bicycle. Sewed the gap between the old and the new, the children’s voices of the new neighborhood blowed away with the sea breeze.


Material Used :
1. Exterior wall: Cedar
2. Flooring: Cedar
3. Roof: PVC sheet waterproof
4. Window: Aluminum

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More

Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich
15 Feb 2024 Detail
Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich

Swiss architectural practice Itten+Brechbühl AG (IB) has completed the “Sporthallenp... More

25 best architecture firms in Dubai
14 Feb 2024 News
25 best architecture firms in Dubai

Innovation and futuristic vision define architecture in Dubai. The city's skyline, a panorama of tow... More

B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders
14 Feb 2024 News
B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders

Wielerdroom Heusden-Zolder is a multifunctional sports complex with a 250-meter indoor cycling track... More

10 workplaces that use sandwich panels in their construction
13 Feb 2024 Specification
10 workplaces that use sandwich panels in their construction

A sandwich panel is a construction material that is typically made up of three layers to form a comp... More

MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets
13 Feb 2024 Innovations
MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets

MVRDV has designed a unique coral-inspired 3D printed retail facade that uses ocean plastic for the... More