La Crique

La Crique

Apartments
Marseille, France - Build completed in 2018
Luc Boegly

La Crique

PietriArchitectes as Architects

145 apartments, a stone's throw from the coves of the Massif des Calanques in Marseille


Paris, France, 2018-09-19 - Luminous, curvilinear facades, ribbons of generous balconies separated by wood panels… At the foot of the Montagne de l’Aigle, Architect Jean-Baptiste Pietri’s studio has created a new programme of 145 apartments, a stone’s throw from the coves of the Massif des Calanques that gave the project its name: La Crique.


Located in Marseille’s 9th arrondissement, where Chemin du Roy d’Espagne crosses Boulevard Louis Pierotti, the project’s buildings form two distinct units, surrounded by dense vegetation. Each sits effortlessly on the land, totally in keeping with existing elevations. The first volume to the east is set slightly lower, allowing it to follow the natural lie of the land and minimising its visual impact. The sculpted volumes snake over the site and interlock to create a sizable green space, the real planted centrepiece of the plot.


The end walls with their staggered terraces create tiers, echoing the mountainous topography nearby. To the north, along the Chemin du Roy d’Espagne, the building’s line has been interrupted, creating thereby an “inlet”, reminiscent of the calanques and revealing a landscaped garden of Mediterranean garrigue. Access to the hallways of the two buildings is set in the centre of the plot, slightly below the private road, allowing residents daily enjoyment of the greenery.


Also in line with the hills, the north-facing terraces which guarantee superb luminosity all year round are adorned with plant pots containing trees, and gain gradually in depth from the ground up to the roof. The project thus mirrors the fundamental characteristics of the site it is set in.


Built in a difficult geographical environment, in the context of a straightforward help-to-buy scheme, with simple materials, La Crique encapsulates all the know-how of the architect, who, with great generosity, designed two seemingly ordinary buildings, yet managed to incorporate an extra share of heart and soul. The exterior spaces allocated to each apartment are more than generous, the specific characteristics of the surrounding landscape are deftly reflected in the design, light has been given its rightful place: everything about the project bears witness to a new way of thinking Marseille’s identity.

Head Office IDOM Architects
next project

Head Office IDOM Architects

Offices
Bilbao, Spain
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter