La Lyre – Intergenerational Housing Complex

La Lyre – Intergenerational Housing Complex

Architect
a/LTA architectes - urbanistes
Location
ZAC Normandie Saumurois, Programme B, Rennes (35), France | View Map
Project Year
2020
Category
Housing
© S. Chalmeau

La Lyre – Intergenerational Housing Complex

a/LTA architectes - urbanistes as Architects

The program is aimed at intergenerational housing with 8 housing units intended for seniors (3 T2, 5 T3), 1 T4 housing unit intended for a student flat share, and the rest of the housing units intended for families. The 15 parking lots planned for this operation will find their place in the silo parking lot of program A to the north of program B. The 2-wheelers will be sheltered by the porch, accessible from the ground floor, at the interface between the street and the heart of the block to the south of the building (51 m²). The project will occupy the western, northern and eastern boundaries of the land, leaving the southern fringe with free spaces, including an outdoor space at the right of the conviviality room, a garden at the right of the first floor T5, a free space at the right of the southern exit of the housing hall. The amenity spaces are treated to the south of the operation site, as part of the creation of the ZAC, through a garden at the heart of the block, the views of which will benefit our housing units.

 

The project works on structural sobriety and rationality of use and durability. The founding act is based on structural rationality with rigorous work on the grid to resolve a tense project economy. The treatment of the first floor takes the effect of a base alternating sequences of full-height showcases, punched concrete panels, perforated aluminum panels.

 

In the superstructure, the dark mineral facades offer the reading of large vertical panels, intersected by passageways on the north facade, or terraces on the south facade. The choice of the access device by passageways embodies the image of the project. However, it results in a rational way from the specifications of Archipel Habitat more than from the will of a demonstrative architecture. This system allows 100% of the dwellings to be traversing or in double orientation and all single-orientated housing in the North is prohibited.

 

On the facade, to the right of the bedroom or kitchen windows, are installed devices to encourage greening, in the continuity of the horizontals marked by the balcony lines. Perforated railings in natural aluminum provide the necessary privacy for terraces and dwellings from the outside while allowing the view from the inside to the outside. The passageways, a real and appropriate crossing and meeting space, are made of clear glazing. In addition to this rigorous, woven writing, we propose a "nervousness" in the attic, evoking the typologies of individual housing, a sort of house with single sloping roofs, clad with corrugated iron cladding.

Sonoma Residence
next project

Sonoma Residence

Private Houses
Sonoma, CA, United States - Build completed in 2016
View Project