Lady Marmalade

Lady Marmalade

Architect
Omar Gandhi Architect
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2019
Category
Restaurants
Bob Gundu

Lady Marmalade

Omar Gandhi Architect as Architects

Lady Marmalade has been a mainstay of the Toronto brunch scene since 2009. Their newly renovated space, designed by Omar Gandhi Architect in collaboration with SvN, is located on an up-and-coming stretch of Broadview Avenue just north of Dundas Street. The building exterior retains its original character, including the original brick front façade.

 

The new, large storefront window provides a glimpse into the bright interior for passersby and dedicated Lady Marmalade brunch patrons. The cedar cladding hints at what to expect inside, and will develop its own patina over time to complement the aging brick cladding. A modest addition at the back provides additional square footage for the kitchen and dining areas. The design is an exploration of scale, proportion, materiality and light. It was an exercise in transforming a long, narrow, dark building into a bright, warm space for enjoying incredible food and great company.

 

The compressed entry opens up into the dramatic, light-filled triple height space at the front of the dining room. The existing floorplates have been carved away to draw natural light to even the most interior spaces in the restaurant. The exposed beams that span the restaurant are a nod to the past, hinting at the existing floors that have been since been removed.

 

All services and circulation are consolidated along one side of the building to open up the rest of the space to dining and cooking. The first and second levels provide seating for patrons, and includes a double-height private dining area at the rear of the building.

 

The kitchen is located at the rear of the building on the first floor, and maintains the same openness of Lady Marmalade’s previous location where patrons can catch a glimpse into the inner workings of the restaurant. The open mezzanine contains an office for the owners of the restaurant where they can enjoy the atmosphere of the space from the privacy of their workspace.

 

The new windows at the front and back of the restaurant and new skylights provide ample illumination, even on the cloudiest of days. The Baltic birch interior finish of the dining room establishes a consistent backdrop to the natural sunlight as it charts its path through the restaurant over the course of a day.

 

The Baltic birch folds out from the wall to create banquette seating on both levels. It is extruded to form the coffee bars, and opened up to create light slots for the suspended light fixtures. The wood material palette is consistent throughout the dining area, from the finishes of the interior doors to the wood window frames and jamb extensions. The carefully curated wall-mounted plants animate the space and provide acoustic relief for the busy weekend brunch crowds. The warm brass accents of the light fixtures add to the warmth of the interior material palette.

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More