Langlois-Lessard Residence

Langlois-Lessard Residence

Architect
Chevalier Morales
Location
Léry, QC, Canada | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Chevalier Morales

The shores of Lake St. Louis

Chevalier Morales as Architects

Located in a flood zone along the shore of Lake Saint-Louis, the design of the Langlois-Lessard Residence is a direct response to the interrogations that where raised during the visit to the site. The reflections included how to integrate architecturally with an exceptional natural site and how to define the spatiality of the house, its volume and its fabric in response to the site itself.

To preserve the pristine beauty of the site and its many mature trees a compact footprint was adopted by the architects Chevalier Morales, keeping the pool integrated with the house through a low horizontal wall of natural stone which also ensure intimacy. Only seven percent of the site is built upon. Oriented towards impressive views and sunsets, the residence is sited near the water, creating the impression from within that the interior spaces are unfolding onto the lake.

 

Both the exceptional quality of the landscape and solar orientation of the site guided the general planning of living spaces on both floors. As the project progressed and was refined, many architectural elements come to define the spatial identity of the house. First, an open fireplace its on the axis of the main entrance, at the heart of the volume, while service blocks detached from the exterior walls flank its sides, creating subtle sculptural volumes. Next, each floor is characterized by a remarkable spatial openness, yet the two are only connected through a very narrow and minimalist staircase. Given the water’s proximity and the elusive nature of the horizon beyond, we imagined the ground floor not only without double-height spaces but additionally with a relatively low ceiling, reinforcing the view towards the horizon. Inversely, on the second floor, the bedrooms enjoy interesting angular ceilings that generate a whimsical play of light and shadow.

 

The volume of the house follows from two principles: to offer intimacy to the owners and to react to the strong winds that originate in the west. The relatively opaque stone base offers the required intimacy, stretching along the pool while also establishing an artificial horizon on which the upper volume lies. The latter is displaced to offer a covered terrace protected from the sun on the pool side. The roof has been shifted and angled in response to the surrounding nature environment.

 

The elaborate integration of natural textures comes from an acute observation of the surroundings and the general character of the city of Léry. Roughly shaped natural limestone, hemlock-textured concrete, and wood siding all work together to integrate the house to the natural tones of the site which is characterized by the trees’ bark, the neighbouring houses’ wood siding, stone walls and even the various other waterfront walls constructed of concrete block. Inside, the polished concrete floor and concrete fireplace dominate the material palette while the furniture softens and adds to the tone on tone effect. The neutral palette allows the place for the surrounding landscape, and its shifting seasonal experience to penetrate within.

 

Materials Used : 
1. Wooden-board textured architectural concrete 
2. Natural sand-limestone assembled with concealed joints
3. Natural wood vertical siding
4. Standing scam metal roof
5. Insulated glass panels

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More