Lawrence Public Library

Lawrence Public Library

Architect
Gould Evans
Location
Lawrence, Kansas, USA
Project Year
2014
Category
Libraries
Tim Griffith
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Metal baffle ceilingLindner GroupLMD L Laola & LMD L Laola Shine
Tongue-and-groove wood planks: ash with clear finish, suppliedCabinetry & Millwork Concepts, Inc.
Storefront and curtain wall glazing - S433 Storefront, S5600 Curtain WallEFCO Corperation
Terracotta rain screen – terrart-mid, smooth and sawtooth profilesNBK Architectural Terracotta
Solar daylighting system - 750 DSSolatube International

Product Spec Sheet
Tongue-and-groove wood planks: ash with clear finish, supplied
Storefront and curtain wall glazing - S433 Storefront, S5600 Curtain Wall
Terracotta rain screen – terrart-mid, smooth and sawtooth profiles
Solar daylighting system - 750 DS

Lawrence Public Library

Gould Evans as Architects

The renovation and expansion of this 1970s concrete library has transformed it into a 21st century civic place: from book repository to multimedia community hub.


The existing library, built in 1974, was uninviting due to poor thermal performance, lack of daylighting and openness. The expansion diagram is simple: a continuous community reading room wraps the original library on all sides, emphasizing places of spontaneous gathering, reflection and learning. The striking terra cotta façade also provides a high-performance thermal envelope engineered to harvest daylight and reduce energy usage. Openings at each corner reveal the library’s unique public amenities, including children’s cubbies, teen gaming zones, meeting spaces and a coffee bar. A community access recording studio supports Lawrence’s vibrant music culture, while an outdoor plaza accommodates a rich variety of library and community functions. Within a few months of reopening, user visits increased 55%, with youth program attendance up 160%.


Material Used :

1. NBK terracotta rain screen – terrart-mid, smooth and sawtooth profiles

2. EFCO (storefront and curtain wall glazing): S433 Storefront, S5600 Curtain Wall

3. Tongue and groove wood planks: ash with clear finish, supplied by Cabinetry and Millwork Concepts

4. Lidner (metal baffle ceiling): LMD-L 601, 3 colors

5. Solartube (solar daylighting system): 750 DS

Share or Add Lawrence Public Library to your Collections
Project Credits
Architects
Subcontractor
Sustainable design consultant
Products used in this project
Sportisimo
next project

Sportisimo

Offices
Řevnická 4, Zličín-Třebonice, Czechia - Occupied in 2017
View Project