Le Tranquil

Le Tranquil

Architect
STUDIO WHITESCAPE
Location
Basavangudi, Bengaluru, Karnataka, India | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
PhxIndia

Le Tranquil

STUDIO WHITESCAPE as Architects

“Le Tranquil” Pondicherry. India

“Context acts a catalyst in Architecture, it brings new dynamics to design to create more sensible spaces.”

“It’s all about finding the calm in the chaos.”

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

Located on a narrow street in Pondicherry, this North facing site could be termed as a unique architectural typology. The context is a neighborhood composed of dense dwelling units which are built to the edge with two to three stories high as a norm. It is designed for a family of couple with three kids and the home is a combination of public and private spaces designed to cater to the needs of the family. The client’s requirement was to build a home that would represent them to the new generation.

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

LE TRANQUIL explores the idea of a modern minimalist architecture adopting the principles of tropical architecture and design. It is designed as a well thought architectural insert between the existing structures. The aim is to create well connected spaces where both built space and the landscape complement each other and offer a unique experience to the users.

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

The spaces are oriented in such a way that one can enjoy the views that are created and framed by different design features. Apart from this, the design creates an interesting play of natural light & shadows to further enhance the experience for the occupants. A water body and a platform form with a tree which is the focal point. The courtyard creates interesting views from different parts of the home while also helping in creating natural ventilation.

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

The transforming spaces which are achieved by the sliding, folding members that adorn the façade on the upper levels are another highlight of this house.  A casual seating towards formal living- with a row of timber perforated shutters pivoted to the concrete cube, provides privacy while it creates a lot of drama for your eyes. 

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

 

The minimalistic interiors which is a reflection of the client’s lifestyle.  White plastered surfaces and concrete are the base finishes, which contrast and complement each other. Black with white grains marble is used as main flooring along with grey vitrified tiles and timber flooring. Timber is used as interior finishes to complement the white and concrete surfaces.

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

The playful light during the day & light installation suspended from the skylight create ever changing patterns. An elevated platform in the dining adds to the elegance of the space & the garden across the huge sliding window gives an outdoor dining experience. Concrete steps leading to the living along with metal staircase with timber which is designed as a sculpture.

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

The living opens into the garden on the front as well as side acting as a buffer from noise & heat. Courtyards with skylights visually connect different parts of the home by blurring the lines that separate them. The play of natural light along with the pleasant pink in the bedroom creates the perfect ambiance. The concrete platform of the son's bedroom extends to the garden creating a close connection to nature.

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

Le Tranquil is a modern minimalist built-form, the resultant design language allows for a clear reading of the archetypal elements of solid, void & planes with the use of devises such as screens & light courts. The vocabulary caters to a specific lifestyle & for rudimentary concerns of comfort & shelter.

photo_credit PhxIndia
PhxIndia

Material Used:

1. Facade cladding- Concrete, Timber Panel

2. Flooring- Marble, Vitrified & Wooden Flooring.

3. Doors- Teak Wood

4. Windows- Teak Wood

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More