Les Marlowe

Les Marlowe

Architect
MYTO design d’espaces vivants
Location
Mont-Royal, QC, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Pierre Béland

Les Marlowe

MYTO design d’espaces vivants as Architects

Its location, on a lot with a clear view and north-south orientation, in one of the Island of Montreal’s most exclusive municipalities – a garden city with some 32,000 trees – won the hearts of the young newlyweds. Inside, however, the house had serious issues.

 

Brought in to consult, designer Martine Brisson identified the main problems immediately. Wasted space from the convoluted layout; a dated layout, with overly small rooms connected by narrow hallways; a central zone with inadequate natural light. It was clear that the only sensible option was to tear down all the walls and start from scratch.

 

That being the case, the house’s structural soundness needed to be protected. This major constraint was overcome with long steel crossbeams and two full-height vertical modules. In the absence of load-bearing walls, these elements distribute loads to the centre of the T-shaped layout and to the southern wing.

 

Martine Brisson always approaches the design of an interior by paying special attention to how people move. “That is the most important starting point for a project. In my view, traffic should determine a space’s volumetrics,” she says. Being able to move about freely means having a choice of different paths from room to room, secondary routes within rooms, the ability to detour easily around service areas.

 

Once the building had been transformed into an empty shell, the layout was established based on the position of the entrance, which leads directly into the living room, without a clearly delineated vestibule. “The farther we advance, the deeper we go into the owners’ personal space,” the designer explains. At the same time, major work was done on the windows, with the addition of new openings, particularly in the south wing, and the expansion of existing windows.

 

As a result of removing the walls, the living spaces are now merged and natural light floods the ground floor. By changing the perception of volumes, the combination of the crossing effect and the luminous effect creates the illusion of a space much larger than it really is. That impression is strengthened by the uniformity of surface treatments: a monochrome black/white/grey palette, white knotless oak for the hardwood floors, thermoformed espresso oak for shelves and cabinets. With one exception: the kitchen.

 

“The client wanted an island with a white Carrera marble countertop. After discussions, she agreed with my alternative proposal: grey veined Calacatta marble, used intensively.” Covering the island and its waste chute, work surfaces and cabinet corners, the decorative material became a powerful element in an otherwise minimalist space. Directly ahead of the food preparation area, but defined by a wide traffic area, is a floor-to-ceiling wall unit. First and foremost a load-bearing element, it performs numerous additional functions. On the dining room side, it structures the stairs leading to the basement and partially screens the open kitchen. On the other side, it contains a wine cellar, espresso bar, china cabinet and storage for various cooking implements.

 

The scenario is reprised in the private spaces of the southern wing, where the master bedroom and a bathroom share a single space. Here, a section of wall backing the shower stall plays the structural-support role. It defines the two zones without carving up the volume, while providing the privacy needed for bathroom use. Invisible from the bedroom, the sanitary fixtures are arranged behind in order to keep the lateral walls clear.

 

To increase the crossing effect a little more, the project manager suggested adding a porthole facing the door to the common area. The window’s strategic position at the end of the north-south passage across the ground floor has a magnetic effect. Upon entering the room, simply leaving the door open instantly draws the gaze to the outside. By removing physical barriers and increasing the number of exit points, Martine Brisson helped the newlyweds chart a new course.

Project Credits
Interior Designer
Marble, porcelain tiles
Structural engineering
Product Spec Sheet

ElementBrand
StorageCesar
StoragePure Cuisines
Product Spec Sheet
Storage
by Cesar
Storage
Featured Projects
Latest Products
News
31 design studio pictures an embracing abode amidst a coconut forest in Haikou
6 Oct 2022 News
31 design studio pictures an embracing abode amidst a coconut forest in Haikou

Set amidst a lush coconut forest, the Visun Great land Art Villa designed by Shenzhen-based architec... More

Ksoul Studio layers emotions, colours and playful elements in the Chee-se restaurant in Tay Ninh
5 Oct 2022 News
Ksoul Studio layers emotions, colours and playful elements in the Chee-se restaurant in Tay Ninh

Popular amongst youth and families in Tay Ninh, Vietnam, Chee-se opens its second store and restaura... More

The new Chez Pierre Restaurant revives retro glitz and glamour in Monte Carlo
5 Oct 2022 News
The new Chez Pierre Restaurant revives retro glitz and glamour in Monte Carlo

Pierre Baldelli opens his first restaurant in Monte Carlo, bringing back the old charm and style. Se... More

The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past
5 Oct 2022 News
The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past

Balancing residential comfort with the feeling of a high-end hotel, The Julius Prague by Matteo Thun... More

Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant
4 Oct 2022 News
Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant

Following the artistic and evocative interior design of Peking & Szechuan Cuisine restaurant, Da... More

GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park
4 Oct 2022 News
GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park

Built on top of an existing structure in Angelica Park in Reading, PA, Berks nature, designed by GWW... More

The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India
4 Oct 2022 News
The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India

An example of India Modern Design, ‘The Colonnade’ by Annkur Khosla Studio is a home for... More

Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation
3 Oct 2022 News
Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation

In Tribeca, New York, a pied-à-terre for a family was transformed by Jessica Gersten Interior... More