Level

Level

Architect
MVSA Architects
Location
Bargelaan 180, Leiden, Netherlands | View Map
Project Year
2013
Category
Offices

Hotels
© Michel Kievits

Level

MVSA Architects as Architects

Level is located adjacent to Leiden Central Station. Level is a building that houses a variety of organizations including the new ROC Leiden (regional training centre), a commercial hotel and a care hotel, and a fitness club and wellness centre with a swimming pool.


What makes Level so exceptional is that it not only offers accommodations to students of the regional training centre and the Boerhaave school, but also to commercial companies. This cross-section of society allows the station’s users, the people living in the surrounding area, the employees working at the commercial enterprises and the thousands of students from the regional training centre to cross paths in the building on a daily basis.


The footprint of the building on the west side of Leiden Central Station fills the entire plot, linking the routes running through the surrounding area to the internal routing in the building. The approach guarantees the requested features: a sense of openness in the plot itself, a maximum of 50% building density, and a free line of sight from the railway. Large spaces have been left free within the clearly structured building volume. These open spaces are threaded in a connected line through the building, not only creating the requested lines of sight running through the building, but also forming traffic routes and meeting points. The open spaces allow visitors to orient themselves within the city and vice versa, making it possible to map out the building’s lively interior at a glance.


The hall on the ground floor will be filled with commercial activities, thus encouraging pedestrians to walk through the building from the station to the Leiden University Medical Centre or to the bus stop on Bargelaan. The hall forms the front entrance to the regional training centre. The wide stairway to the first floor leads to the ROC. From there, visitors can take the lift or stroll farther, taking secondary stairways and crossing the large atrium to the communal areas. These areas offer access to individual study/workspaces and the more closed-off classrooms.


Offices are located above the ROC. The tenth, eleventh and twelfth floors are occupied by a commercial hotel and a care hotel, including convention facilities and a restaurant with a panoramic view over the city. The hotels also include a wellness centre with a swimming pool.


MVSA Architects also designed the interior of the regional training centre. The light interior is decorated in neutral materials, creating a calm and pleasant atmosphere. Orientation and overview within the building are important to ensure user comfort. Colour, iconography, patterns and pictures are used to create identifying markers for the departments and to make it easier to find and recognise the departments in the building.

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More