Library in caminha

Library in caminha

Architect
Nuno brandao costa
Location
Caminha, Portugal | View Map
Project Year
2016
Category
Libraries
Francisco ascensão

Library in caminha

Nuno brandao costa as Architects

The design for the new city library in Caminha is part of a programme launched in the 1990s, within the Portuguese network of public libraries, associating the creation of resources with the dissemination of books and reading. The land available for construction is located in the old town, within the area of influence of the walled zone, very close to the Cathedral and other historic monuments of this small town.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

It is part of the old Jailhouse and present City Museum quarter, this new amenity resulting from the use of a vacant 19th century house and its patio area. The existing house, which extends the body of the jail, is characterized by the full preservation of the west and south façades and the complete demolition of its interior and the façade facing the patio. The design proposes the demolition of the walls that enclose the land, opening up a small plaza to the north to create a public space that simultaneously serves the entrances to the existing museum and the new library.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

The library retains entirely the two 19th century façades, and the design proposes the construction of a new body with a different geometry from the urban fabric. This new object is assumedly an “extension”, standing out from the existing mass, to which it is physically linked by an incidental twist. The interior of the original house is cleared to allow for the full interpretation of its space.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

The ground floor contains the entrance lobby and the upper floor the informal reading room, which is characterized by a ceiling replicating a traditional kneading trough that refers back to the original space, and the space is lit through the existing openings. The new volume places the children’s room on the ground floor and provides transparency onto the street. The basement houses storage space, a multipurpose room and the offices, and is lit from a courtyard fashioned in the plot of land. On the first floor, the informal reading room is a wide space, glazed to the outside and overlooking the new plaza by means of a triangular balcony.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

The trapezoidal object gains expression in the discontinuity of its vertical faces and the relationship with the free space created under the triangular overhangs. The particular character of its mass blends in with the surrounding texture thanks to the roughening of the concrete by manual chipping hammer, which confers a vernacular roughness on it.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

The wall that encloses the body of the existing stone house and accommodates the intersection of the new object is in concrete, but with a new language. The elements adorning the entrance doors and the capping cornice are a Venturian reference which provides meaning to the relationship between the existing structure and the jarring geometry of the new intervention.

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More