Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
LIFT

LIFT

Architect
APOLLO Architects and Associates
Location
Sendai, Japan | View Map
Project Year
2010
Category
Private Houses
Masao Nishikawa

This urban residence is located in a residential district in downtown Sendai. Constructed out of wood without the use of any pilotis or other supporting structures, the building features an upper floor that protrudes dramatically outward in order to ensure adequate parking space for two cars on a lot with restricted frontage.


The size of the windows and other openings on the closed facade of the building have been kept to an absolute minimum as a precaution against crime, as well as a privacy feature. In contrast, the interior of the house, which centers on the internal courtyard, is an open, generous and well-lit expanse of space.


The first floor houses several small, comfortable private spaces, such as a bedroom and audio room.


The second floor has been conceived as a single, continuous space filled with natural light, allowing unobstructed lines of sight and free-flowing ventilation. The tatami-floored living room enjoys the “borrowed landscape” (shakkei) of maple trees in the courtyard, creating a tranquil atmosphere that allows the inhabitants to forget the fact that they are in the city.


Light reflected by the louvers on the slanted facade help to create a bright interior. The louvers also serve to obstruct lines of sight into the house from the outside while allowing the residents clear, unobstructed views of the exterior from inside the building.


The children's room that straddles the central courtyard was designed in such a way as to separate it from the “womb” of the main building. The variety of scenery provided by each of these spaces is a particular perk of living in urban residences located in the heart of the city.


The notion of the urban residential building can no longer be confined just to Tokyo: it has now become firmly established as a sensible, intelligent concept that can be applied to all cities. For modern urbanites, the lifestyles resulting from these small spaces offer them a more comfortable living environment than residences that are larger than necessary.

Project Credits
Product Spec Sheet

Vernon House
next project

Vernon House

Private Houses
Primrose Hill, London, UK - Build completed in 2019
View Project