Light and Shadow Box

Light and Shadow Box

Architect
John Grable Architecs
Location
San Antonio, Texas, USA
Project Year
2015
Category
Private Houses
Dror Baldinger FAIA Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
CountertopsCaesarstoneCaesarstone Blizzard
ManufacturersBig Ass FansHaiku
Sliding DoorsWestern Window Systems
DishwasherASKO
FaucetBRIZO
Mechanical SystemDaikin

Product Spec Sheet
Manufacturers
Sliding Doors
Dishwasher
by ASKO
Faucet
by BRIZO
Mechanical System
by Daikin

Light and Shadow Box

John Grable Architecs as Architects

Sited on a corner lot, the "Light and Shadow Box" marks the perimeter of the Alamo Heights Cottage District. Maintaining the historical building proportions, it too utilizes a “one room wide” but modern open floor plan including a south facing front entry porch providing shade and views of the adjacent trails consistent with the architectural elements of the Cottage District.

 

The 50’-0” wide lot houses a two story 3000 sq. ft. courtyard parti. The public spaces come together in an adaptable inside corner where the kitchen, living and dining rooms, and pool courtyard come together to form set of rooms without walls via large sliding doors.  While not completely removed from these spaces, the master suite and guest bedrooms are tied to this circulation hub with a light steel staircase located in a floor-to-ceiling glass window bay nestled along a large, naturally lit gallery.

 

Gracious glass window / door openings and the cottage vernacular bay window act to merge the interior spaces with the pool courtyard defined by the perimeter stone wall.  Exterior steel arbors serve as protection from the sun casting ever changing shadows on the white stucco walls.  The south facing front yard porch reaches out as an inviting gesture, consistent with the character of the neighborhood.  Housed in the traditional bay window stair well, the folded steel plate stair with its blackened finish subtly emphasizes the materiality while melding with the black painted steel structure throughout while also delivering unobstructed courtyard views.  With an eye on budget, community and design, every detail was carefully constructed and manipulated to create an animated experience at every juncture.

 

Material Used :
1. Western - Sliding Doors
2. Milgard - Windows
3. Rinnai - Water Heater
4. Daikin AC - Mechanical System
5. Big Ass Fans - Ceiling Fans – Haiku
6. Lightolier - Down Lights
7. Sherwin Williams - Paints / Stains
8. Brizo - Faucet
9. Fortis - Sink
10. Kohler - Toilets
11. Wolf - Cook Top
12. Subzero - Refrigeratior / Freezer
13. Asko - Dishwasher
14. Caesarstone – Countertops

This story is available in multiple languages
Share or Add Light and Shadow Box to your Collections
Project Credits
Het Platform
next project

Het Platform

Offices
Moreelsehoek, Utrecht, Netherlands - Build completed in 2020
View Project