Liverpool Medical Suite

Liverpool Medical Suite

Architect
Studio P
Location
Sydney NSW, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Adam Powell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Troldtekt Acoustic Ceiling Tiles By HimmelTroldtekt A/STroldtekt acoustic panels
Porta Contours Timber Lining – Profile : Cirque By porta with custom walnut stain to match the joinery.PortaPorta Contours
Ceramic Feature LightsAnchor Ceramics
UpholsteryNSW Leather
Shutters & CurtainsNuevue

Product Spec Sheet
Troldtekt Acoustic Ceiling Tiles By Himmel
Porta Contours Timber Lining – Profile : Cirque By porta with custom walnut stain to match the joinery.
Ceramic Feature Lights
Upholstery
Shutters & Curtains
by Nuevue

Liverpool Medical Suite

Studio P as Architect & Interior Design

Liverpool Medical suites is a specialist practice designed for an Endocrine Surgeon and a Urological surgeon within Southwest Private Hospital.

 

Our main aim when designing medical projects is to create a warm and inviting space which is comfortable for the user. The design of the project was to move far away from the traditional feel of a clinic.

 

The chosen Materiality, Textures and soft curves that were implemented in what is usually such a rigid and clinical space were able to help us achieve an appealing and modern medical suite.

 

What was the brief?

To create a well-designed space that suits the needs of both medical specialists, their staff and their patients. There were two separate clients on this project with clear individual requirements for their consulting suites but a cohesive vision to create a comfortable, practical and aesthetic space with enough privacy and acoustics.

 

What were the key challenges?

1. Being able to fit in the required needs of both the individual clients into the tight space without it feeling cramped or uncomfortable.

 

2. Allowing Natural Light into as much of the space as possible while retaining privacy. The two consulting rooms are the only areas that have windows and look directly out onto another building.

 

3. Ensuring the space met our vision of not looking and feeling clinical however suiting the practical needs of the medical consultants.

 

Key products used:

The Key products used within the space were to create warmth and a provide a natural feel.
- Stained Walnut Ply Joinery By Bespoke Joinery
- Porta Contours Timber Lining – Profile : Cirque By porta with custom walnut stain to match the joinery.
- Brass Fixtures and fittings.
- Troldtekt Acoustic Ceiling Tiles By Himmel
- Ceramic Feature Lights By Anchor ceramics
- Upholstery By NSW Leather
- Shutters & Curtains By Nuevue Window & Soft Furnishings

 

What were the solutions?

1. Creating flexible spaces that allowed for extra workspaces when required.
The staff kitchenette and private office allow for on flow of workspace if needed.
The consulting rooms were individually tailored to suit the needs of the practitioner.

 

2. Adding shutters to the consulting room windows brought in natural light whilst blocking the view both into the space and outwards to the neighbouring apartment building, retaining privacy for the clients. To allow light to reach other areas we Introduced a reeded translucent glass highlight window above the consulting room doors to let light flow down the corridor and into the waiting areas.

 

3. Acoustics – The natural fibre of the ceiling tile, whilst adding texture and warmth takes away the commercial feel of a grid ceiling and inherently provides acoustic qualities required for this space.

 

Cohesive Design– Built in Joinery in the waiting area and for the patient beds allowed for more storage space below and a seamless design without the need of free-standing Furniture. The walnut Porta timber lining and soft green leather used within the joinery throughout tied all the spaces together.

 

Materiality – Through materiality we were able to bring both comfort and aesthetic values. Warm Timbers, Brass Fixtures and fittings, Natural green ceramics, concrete and leather and a combination of woven and timber plank vinyl flooring all work together to create a modern look whilst being durable, easy to clean and practical for our clients needs.

Share or Add Liverpool Medical Suite to your Collections
Project Credits
Architect & Interior Design
Residence 1065
next project

Residence 1065

Private Houses
Chandigarh, India - Build completed in 2019
View Project