Living in the Spinnereipark

Living in the Spinnereipark

Architect
Behnisch Architekten
Location
Conradtystraße 2 und 3, D-83059 Kolbermoor, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
© Behnisch Architekten, photos: David Matthiessen
Product Spec Sheet

ElementBrand
Transom facadeSCHÜCO
Ventilated facade, Transom facadeROCKWOOL International A/S
RoofSika
RoofOptigrün international AG
Ramp coatingTriflex BV
Door systemsGEZE

Product Spec Sheet
Transom facade
by SCHÜCO
Ventilated facade, Transom facade
Roof
by Sika
Ramp coating
Door systems
by GEZE

Living in the Spinnereipark / New apartment buildings

Behnisch Architekten as Architects

Spinnereipark—a landscape park covering seven hectares next to the old spinning mill in the heart of Kolbermoor—contains an enchanting population of stately trees, a picturesque pond and brooks, and a network of inviting footpaths. BehnischArchitekten designed a residential area comprising an ensemble of nine buildings on the edge of the park. Two of a total of five Y-houses—so called because of their geometric ground plan—were completed in the first construction phase. The apartments have a distinctive character featuring light-flooded interiors, spacious balconies, and magnificent views out into the landscape.

 

Residential park on the spinning mill site
The overall concept for the development of the park envisages two different structural types—the Y-houses and four additional Conradty buildings—comprising between four and six stories. They are playfully arranged in order of decreasing height toward the east and west and blend subtly into the slightly undulating topography, which is off limits to traffic. A public thoroughfare provides residents with direct access to the park landscape and local recreational facilities.While the Y-houses are integrated into the well-developed structure of the park with its existing stands of trees, the Conradty buildings form the backbone of the design and serve as a barrier screening out the noise coming from Conradtystraße and the railway line to the north.

 

Building types for optimum residential spaces

The five- or six-story high Y-houses were designed as standalone structures to take full advantage of the park’s qualities and positioned in such a way that preserved the existing trees and created optimum lines of sight to the Alps, the park with its pond, and the historical buildings of the old spinning mill. The houses are developed from a solid core that visually dissolves toward the ends of the arms of the Y to dovetail with the landscape thanks to the nuanced arrangement of the balconies. The ground plan ensuresthat every apartment receives natural light from three sides and offers the maximum possible flexibility for individual design of the layout. As extensions of the residential spaces, the outward-thrusting balconies on each story feature floor-to-ceiling windows, which create additional, private outdoor areas and allow residents to “live in nature.” The bedrooms looking north and east make use of indirect light, while the kitchens and studies face south and west to catch the daytime and evening sun.

 

Striking facade design

The facades are notable for the light-colored horizontal bands of the balcony parapets with the open, glazed sections behind them, which contrast with the closed effect produced by the wooden frontage. This is articulated through freely arranged, square windows, while the differently angled white parapets give the buildings with their staggered arrangement of projecting balconies a vibrant “dynamic” appearance. The materials, colors, and feel of the surrounding landscape are reflected in the perforated facade with its rough-cut, pre-grayed wooden paneling in various earthy brown and silver tones.The staircases also pick up the color palette of their natural setting. The warm green and yellow tones of the flooring evoke the light-flooded atmosphere of the park. The design features classic oak wood, exposed concrete, white plasterwork, and white steel railings. The color marking on the floor also serves as a guide, its individual look highlighting the identity of each building.

 

Sustainable concept
A combined heat and power (CHP) station will be installed in the northeastern part of Spinnereipark. Connected to the local heat grid, it is intended to co-generate electricity as well. In addition to the good primary energy factor, other aspects were taken into consideration in order to earn the DGNB gold precertification in 2015. They include a network of pedestrian and cycling paths, open access to the park as a communal asset, increasing the retention volume in case of flooding, and compensation areas and biotopes for the protection of flora and fauna. Green roofs absorb rainwater before channeling it into the downpipes and, from there, into the municipal drainage system. The project will be realized in four additional construction phases, with completion expected in approx. 2025.

 

Material Used :
1. Ventilated facade: Rockwool, Adler und Alujet
2. Mullion/Transom facade: Schüco, Warema und Rockwool
3. Roof: Soprema, Sika, Jet, Bauder, Optigrün, ABS
4. Thermal insulation underground car park: Tektalan
5. Wood frame windows: Kotiers
6. Interior doors/Apartment entrance doors: Herholz
7. Door systems: Geze
8. Elevator: Schindler
9. Floor coatings: Sto
10. Wall and ceiling paints: u.a. Sto
11. Screed: Rygol
12. Ramp coating: Triflex

Gammel Dam residence
next project

Gammel Dam residence

Private Houses
Pitkin County, Colorado, USA - Build completed in 2016
View Project