lizard house

lizard house

Architect
LINK architectes SA
Location
La Tour-de-Peilz, Switzerland
Project Year
2018
Category
Private Houses
Link architectes

lizard house

LINK architectes SA as Architects

To the north of the municipality of La Tour-de-Peilz, on the edge of Lake Geneva, lies an old vineyard above the town. The setting is distinctive: the southern side of the hill is built up, whereas most of the northern slope is covered in woodland. A steep lane leads to the site, flanked by high walls, just like a path running through a vineyard. The theme of the wall is an integral part of the neighbourhood. The project draws inspiration from this theme, taking its cue from existing structures. The wall blends in with the lie of the land, before undergoing a transformation into a sculpted monolith that rises from the top of the hill.

 

The entrance to the villa is through a covered passageway, like the entrance of a burrow. Two main passageways lead off from the entrance hall, one serving the lower level with the children’s rooms facing the garden and forest; the other provides access to the living areas on the upper floor, including a spacious tarrace offering mountain views. The volumes are completed by the north-facing parental suite, overlooking the woods. On the lower ground floor, there are two children’s bedrooms in a row. The passageway serving them follows the natural contours of the northern slope, with level landings in places. The bedrooms open straight onto their garden.

 

At the end of the passageway is a third room, at the closest of the edge of the forest. The bay window focuses attention on the woodland backdrop. This section rises above the ground like a shack, further amplifying the impression of being immersed in nature. A staircase leads to the centre of the main area on the upper floor. The lounge and dining room are arranged around the central kitchen island. The woods and the lake – the site’s two outstanding assets – fill the view from the large bay windows at the end.

 

The materials used for the building envelope are simple – rudimentary, almost. Concrete provides visual unity for the construction; the structure itself establishes the morphology of the project, echoing the rock that forms the hill. The concrete is sand-blasted, highlighting the monolith’s mineral aspect; this skin also ensure long-lasting protection, and therefore ecological, to the various climatic stresses. A layer of plants covers the facetted roof, like lichen on a rock, further enhancing the way the structure blends seamlessly into the surrounding site.

 

Material Used :
1. insitu concrete
2. larch windows
3. cement floors

This story is available in multiple languages
Share or Add lizard house to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersZinCo GmbH
ManufacturersDupont Corian
ConcreteInsitu
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Concrete
by Insitu
Villaggio Save The Children
next project

Villaggio Save The Children

Pavilions
Milan, Italy - Build completed in 2015
View Project