Longquan Well-Chengdu Jingkai White Building

Longquan Well-Chengdu Jingkai White Building

Architect
CROX
Location
Chengdu, Sichuan, China | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Li Guomin

Longquan Well-Chengdu Jingkai White Building

CROX as Architects

Chengdu Science and Technology Industry Incubation Park is located in the Core Area of Tianfu New District and is a certified National Economic and Technological Development Zone in China, with an overall planning area of 330 thousand square meters. Now, more than 240science technology and health enterprises have been introduced, including many of the worldtop 500 companies, awarded many prizes, such as the National Science and Technology Business Incubator etc.. As a new platform to foster Health-tech companies, the park hopes to build landmark buildings at the entrance, trying tolead the new mode of incubation industry and economy. CROX was assigned this project in 2014, in order to meet the local environment, culture and industry’s demand, we traced back to its origin and bring a new soul to this region.

 

Harmonious Environment
According to the needs of the park, the purpose is to connect the Eastern and Western health industries, forming a communicative space that transforms the existing artificial site into asustainable and ecological friendly environment. The land extends from northeast to southwest and the overall concept is based on an ancient Chinese story that an emperor worships the"Longquan Well". In the landscape design, we extract the flowing water lines and reshapes it into the natural atmosphere.

 

On the main entrance square of Chenglong Avenue, a series of hills are standing there, like the outstretched hands to streamline the cars. The ups and downs of the terrain filters the noise on the roads and the winding lane restricts the traffic speed, converting it into a joyful visit. The masterplanning of the pedestrian is considered with the separation of the vehicles, so the parking lot is on the lower ground and the design of the pedestrians extended from the large laddersalong the landscapesto the inner space.

 

The atrium is a multi-point layout of alluvial fans, forming mound shaped planting platforms in different sizes. With the change of seasons, the native plants will gradually recover its ecology. Here, people enjoy cool air in the summer; an outdoor playground in winter, providing a muti-functionalsocial space for people to gather and communicate. The humanity design fully considered nature in human activities, we soften the old rigid buildingsto harmonize the stereotypedimpression of the traditional enterprise park. As a result, achieving a natural and harmonious design in the environment.

 

Water-like Spirit
Old Chengdu was once a city moistened by water. In the past, canals and ditches were inside and outside of the city, bridges and pools were scattered everywhere. At present, places have gone and only several names are remembered. Architect C.R. Lin said, "Water-moistening Chengdu is a dreamy scenery that even a land was named as Lingquan (A spiritual Well) since ancient times. Buildings are like spring well that gushed out, linking the ancient times and today. "

 

Not far from the entrance, you will first see a small building with white facade is , with drop-shaped windows arranged organically and twinkledunder the sunlight. The half-moon pool forms a waterfall from top to bottom, and the sound of water washes the noise of the past. The semi-circle gate and the circular platform echo from top to bottom, forming a metaphor of moon mirroring in the water. Arriving at the inner atrium through the door opening, a large oval pool appears, where the skylight is reflected from the water surface to the surrounding curved glass windows, leaving an unfilled scene on the white wall. The revealing round hole in the pool is connected with the underground to form an atrium, to leave the green bamboo slightly appears. Light penetrates through the leaves and the diamond-shaped glass on the bottom,along with the light wave points dancing in the shadows of the trees below, forming a wonderful water-light concerto. The hollow part of the white building is reserved for the sky and earth, which reproduces the mysterious realm with the changes of light and shadow.

 

Architectural Atmosphere
From a vibrant landscape angle, we design the cultural center in a vibrant dynamic texture, it is the prototype of the circular building. Through the formation of circles, a multi-level spatial space is formed to achieve a coherent exterior and interior experience. This is an open space for people come in and out, the arched wall and exquisite skylight, giving a light and transparent feeling.

 

The surrounding space integrates leisure, exhibition, conference, reception, office, diet, etc. together to create an intimate and friendly feeling. The facade endows its water temperament, enable the light to present vibrantly on the clean white wall. The external window was designed horizontally to adjust the light and temperature. The concrete structured space blurs the boundaries of the atrium under the partition of large floor-to-ceiling windows. The upper ceiling curved holes formed naturally with the water shaped drops by the skylight that penetrates from the outside to the inside. Green energy was considered in the design as it collects the rainwater to the pool and cooling the building temperature. On the one hand, the white building has established a dialogue with its historical background; on the other hand, asa community in the incubation park, attracting people to visit. The nature power represents architecture, and finally becomes a symbol to share with others.

 

Material Used :
Cement, glass, green plants, stone, lighting, metal

Project Credits
Architects
L01 // Lagos House
next project

L01 // Lagos House

Private Houses
Ciudad de la Costa, Canelones, Uruguay - Build completed in 2019
View Project