Lush Beverly Hills Bungalow

Lush Beverly Hills Bungalow

Architect
Abramson Architects
Location
Beverly Hills, CA, United States | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Manolo Langis

Lush Beverly Hills Bungalow

Abramson Architects as Architects

Blurring the edges between indoors and out, the re-design of this Beverly Hills Residence focuses on redistributing the home’s layout to create a welcoming internal courtyard. Once inside the entry vestibule, a series of well-composed sightlines establish a simultaneously elegant and informal entry sequence. The lush interior garden is a sanctuary, easily accessible from the kitchen, dining room, and living room.

photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis

Traditional textures such as rough-cut stone and weathered wood blend with more contemporary elements ranging from smooth-trowel stucco, powder-coated metal, and glass. The second phase of construction, completed three years later, transformed the segmented kitchen and dining area into an open plan concept with a seamless connection to the lush courtyard oasis.

photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis

The sophisticated second story addition creates a loose dichotomy between the new structure and the previous single-story dwelling. In response to the home’s location and the owner’s design aesthetic, the second-floor addition is modest and makes no moves to disrupt the privacy of its neighbors.

photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis

Who are the clients and what's interesting about them?
The architect met the owner 15 years ago when he and his wife at the time were renovating their home, which was subsequently sold upon their divorce. Both the owner and architect are South-African born but reside in Los Angeles.

photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis

What was the brief?
The owner wanted to update their Beverly Hills bungalow to better suit their changing lifestyle. A single bachelor with college-aged children, the owner's main goals focused on creating a forever home within the existing footprint. But he also wanted to design a space that would accommodate his style while still catering to the tastes of a potential new partner, if and when she comes into the picture.

photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis

What were the key challenges?
Renovating a single-story 1930s bungalow measuring little more than 2,000 square feet was the largest challenge.

photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis

What were the solutions?
A series of well-composed sightlines establish a simultaneously elegant and informal reception sequence. The lush interior garden is a sanctuary, easily accessible from the kitchen, dining room, and living room.

photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis

The sophisticated second story addition creates a loose dichotomy between the new structure and the previous single-story dwelling. In response to the home’s location and the owner’s design aesthetic, the 1,425 square foot second-floor addition is modest and makes no moves to disrupt the privacy of its neighbors.

photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis
photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis
photo_credit Manolo Langis
Manolo Langis

Material used:
Traditional textures such as rough-cut stone and weathered wood blend with more contemporary elements ranging from smooth-trowel stucco, powder-coated metal, and glass.

Bulthaup (Kitchen)

FURNISHINGS:
*Piero Lissoni (Seating in Vestibule)
*Eero Saarinen Tulip table,
*a David Weeks fixture,
*and vintage Saarinen chairs
*A pair of vintage Ib Kofod-Larsen chairs.
*Roberto Lazzeroni desk with a vintage Robert Bulmore lamp
*Milo Baughman chaise in bedroom

ART:
*A mirror-polished, hand-etched steel piece by young artist Dean Levin
*Photo behind desk in office is Mona Kuhn
*Joel Morrison’s stainless steel “Nail Abstraction” from his Cartier series stands by the new patinated steel stairway in a double-height volume.

Share or Add Lush Beverly Hills Bungalow to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

BS House
next project

BS House

Private Houses
Ostuni, Brindisi, Italy - Build completed in 2017
View Project