Mafengwo Global Headquarters Phase Ⅱ

Mafengwo Global Headquarters Phase Ⅱ

Architect
SYN ARCHITECTS
Location
Chaoyang District, Beijing, China | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Xia Zhi

Mafengwo Travel Network – Global Headquarters (Phase II) Design

SYN ARCHITECTS as Architects

Travel has its own warmth and communities their own kind of freedom

After series D of financing –worth 133 million dollars– at the end of 2017, the Mafengwo Travel Network has come a step closer tofully develop into a comprehensive service provider in the international tourism industry. Even more, an update on the brand’s image achieved the ultimate definition of spiritual freedom: “never stop learning, never settle for habit”. Such a statement has also become relevant to the design requirements for Phase II of Mafengwo’s Global Headquarters, and SYN Architecture has brought them to life with creativity and consolidation.


Project Location

Mafengwo’s Global Headquarters – Phase II are located inside the Hengtong International Innovation Park, Chaoyang District, Beijing. Unlike Phase I (also in the same park), the single building occupied by Phase II can be found on the east side. This single-story building –5m high, 80m long, 20m wide– was formerly used as a factory. Due to park restrictions, the original exterior had to be preserved. At the same time, the construction had to provide an office space for 300 people, satisfy their needs for social interaction, and adhere to the core ideology of “freedom”.


Design Concept

Unlike the layout advantages inherent to the building used for Phase I, height limit presented a big challenge for the transformation of space in Phase II. The architect’s first consideration was to adjust spatial scale. Without altering the foundations of the building, the space below the construction was extended to a depth of 4m, mainly to solve storage needs. The space above the ground was in turn extended through the use of a mezzanine. To ease the oppressiveness caused by a space enclosed by low ceilings, the designer found inspiration in “the clouds” to build an irregular mezzanine running from north to south –extending to the outside of the structure– and from east to west. Load-bearing columns allowed a precise control of floor thickness, further saving space. Support columns with a span from 8 to 10 meters also reduced in half the normal height of steel beams, maximizing the perception of space. These measures moderately increased the available area and made the space more comfortable altogether.


Regarding transit and social exchange, the concept of convenience used in Phase I was applied to the building. Two open staircases that connect three levels respectively were deployed on both the northern and southern sides of the project. A preformed steel structure clearly denotes every level, creates a path between them and provides efficient communication. On the topic of illumination and lighting, the designer also followed the concept used in Phase I. Taking advantage of natural light two prefabricated panels on both sides of the roof were removed to add 60m of partially remote-controlled skylights that bring nature into the building.


Materials and Art Installations

To preserve the cultural foundations of the building, the designer retained steel frames, concrete floors, and iron elements on doors, granting the space with a strong industrial atmosphere. For the interior, however, more humanistic and natural motifs were selected based on “bamboo” materials, adjusting the temperature of the space, and matching the vividness and lightness brought in by the concept of “clouds”, in a well-balanced integration between equipment and functional design.


On the first floor, the designer profusely incorporated a traditional bamboo weaving technique to the structures available. Here, bamboo mesh covers pipes, air conditioners, lamps and many other objects. The designer calculated the scale of the gaps for every mesh, forming them graciously around equipment and installations, granting objects with the plump texture of “clouds”, and visually reducing spatial pressure.


The material extends upwards through the stairs. On the second floor, irregular bamboo boards are orderly arranged against the guardrail. On the interior side, benches with boards made of pressed-bamboo are provided on predesigned slots that fit them perfectly, and grant the pathway a curved effect. This area not only provides protection and support to the user, but also increases spatial richness.


Spatial and Functional Layout

Mafengwo’s Global Headquarters Phase II grants access from the north and the south. The north area is designed for internal use, has a garage, and employees can directly access their offices on the first and second floors. The main entrance is on the south side, a focal point that connects public spaces within the project. Due to the limitations on space, the internal areas of the building, especially on the first and second floors where a lot of people work together, avoid the use of wall partitions and are organized according to functional use.


The reception is located in the lobby of the first floor by the south entrance. A front desk covered in bamboo clouds “hangs” from steel pipes coming down from the ceiling, in a perfect match with the overall decoration. Arrays of shelves naturally separate inner and outer levels of space, with walls as their only boundary, they form an open reception and recreational area. Further inside, inter-leveled passages and meeting rooms form an internal public area, providing a buffer between the office area and the exterior.


The overall layout division on the second floor is basically the same, using transit areas to define functional spaces that also provide a sense of belonging, with naturally divided fields formed according to their functionality. Freedom and order coexist in harmony between the space and its occupants.


The designer used customized curved glass separations to define conference rooms, creating multiple isle-like shared spaces, distributed in both levels and sides of the “cloud”. Small rooms accommodate up to six or seven individuals, while large ones allow brainstorms of up to a dozen people. Although the actual area is small, the choice of transparent enclosures defines the functional area, opens the line of sight and eliminates the depressive atmosphere of limited space. The concept further expresses unlimited communication, transparency and freedom.


Mafengwo’s corporate culture emphasizes respect for employees. Even with the limited conditions of the project, the designer delivered a creative and professional space. During the design process, this principle was applied to the first large-scale event organized by the brand “Introduction to the Global Wall of Fame”, and five representative walls of fame were placed into the office to be kept as a memento.


Conclusion

SYN Architecture has achieved, once again, a full understanding of the client’s brand philosophy and corporate culture, to complete a challenging spatial design. From an individual perspective of freedom, to a communitarian and wider perspective of freedom, Mafengwo dynamically brings new ideas to the industry, striving to deliver absolute freedom of travel, while SYN Architecture communicates the brand’s philosophy by delivering a uniquely crafted workspace.

Product Spec Sheet

ElementBrand
TOTO bathroomTOTO
Bamboo boardsDazhuang Bamboo
Office furnitureOpen Make / Fangzhi
Sound systemSonos
Product Spec Sheet
TOTO bathroom
by TOTO
Bamboo boards
Office furniture
Sound system
by Sonos
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More