Malaca House

Malaca House

Architect
mario martins atelier
Location
Sargaçal, Lagos, Portugal
Project Year
2013
Category
Private Houses
FG+SG Fotografia de Arquitectura

Malaca House

mario martins atelier as Architects

The design of this new house was based on a pre-existing, somewhat uninteresting construction which was not fit for habitation, although it did have interesting stone walls.


The main floor of the house sits on a stone wall, on the upper part of the land. This has three bedrooms and an office which is reached through a generously lit corridor.


A lower space rises naturally from the natural characteristics of the physical support, "sandwiched" by the stone wall, where there is the main entrance to a full-height area, with a living room next to an open kitchen. This communal area opens out to a glass wall that goes down to the ground with a view of the countryside, which still has a rural atmosphere.


The house has been redesigned with a contemporary language, but using a scale, forms, elements and materials present in the local architecture. The intention is primarily to reach a compromise between the vernacular architecture and a modern design, which is simple with a quiet presence and where the natural vegetation, of almond and carob trees typical of the Algarve countryside, predominates.


And so the forms are discreet and the materials are natural: the stone on the walls and all the floors, the visible concrete and the white walls that reflect the intense and constant Algarve sun.

WIPO/OMPI Conference Hall
next project

WIPO/OMPI Conference Hall

Concert Halls
Geneva, Switzerland - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter