Marcílio IV - Apt Dark

Marcílio IV - Apt Dark

Architect
CoDA arquitetos
Location
Asa Sul, Brasilia, DF, Brazil | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Joana França

Marcílio IV - Apt Dark

CoDA arquitetos as Architects

The Marcílio IV apartment is part of a series of renovations in the buildings of the architect Marcílio Ferreira, for whom the office has great professional appreciation. The young couple sought out the office in search of a solution that would modernize the space and, at the same time, take advantage of some of the original pre-existing aspects.

photo_credit Joana França
Joana França

Based on this assumption, we sought to intervene less inthe intimate area by preserving cabinets, frames and the original portals in Sucupira wood. The biggest intervention took place in the social part, focusing on the repositioning of the kitchen, now as an integral part of the living room, increasing the feeling of the space and joining the new multipurpose space (TV room, playroom and space for lives).

photo_credit Joana França
Joana França

In the service area, we released completely the cobogó wall, bringing light to the large laundry, programmed to meet the high demand of the couple with two young children. In this area, the design of new niche made possible tohide discreetly the air conditioning machines behind the cobogó.

photo_credit Joana França
Joana França

The concept of this project shows through its materiality from a single material – a brushed black granite – applied to all the countertops, floors and walls of the wet areas, contrasted by a white paint, balancing the atmosphere of the space. The choice to limit the materials helped to minimize the costs of the work and reinforce the project's visual identity, which led to the choice of the name Dark, in reference to the black color.

photo_credit Joana França
Joana França

As a symbolic building of the city, another major concern of the office was to rescue the original design on the living room's façade, which had been completely uncharacterized. For this, the concrete structures were rebuilt and the frames set back according to the original design.

photo_credit Joana França
Joana França
photo_credit Joana França
Joana França
photo_credit Joana França
Joana França
photo_credit Joana França
Joana França
Caption
Caption
Caption

Material Used :
SUPPLIERS
1. Master builder:  Antônio
2. Hardwood floor restoration - AntônioBaiano
3. Stones:  WS marmoraria
4. Carpentry:  Samuel Antunes
5. Sawmill:  Francisco Dias
6. Frames - Jailton
7. Furniture -  GalpãoSia
8. Bedding - Primavera Enxovais 

MATERIALS 
1. Hardwood floor - Tozzetti
2. Stones – Brushed São Gabriel granite

FURNITURE
1. Pet Bed - Carbon Design 
2. Coffee Table - Drop 
3. Sideboard - Pencil - Terrara
4. Tripod luminaire 
5. Bank C303 - Carbon Design 
6. Like armchair - Mauricio Bomfim
7. Chess support table – Ibanez Razzera
8. Black Coffee Table -  Scarp Sets 
9. Gennius side table – Studio Mooreinga

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More