Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Marvell Street Studio

Marvell Street Studio

Architect
Harley Graham Architects
Location
Byron Bay, NSW, Australia | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Andy Macpherson
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bathroom TilesJatana Interiors
Rayos del Sol Tile
ChairJD.Lee Furniture
LO Chair
SkylightVELUX Commercial
WINDOWS + DOORS - clear anodized designer frames – Vantage SystemsAWS Australia
Bathroom FittingsReece
Concrete Vanity + BasinSlabshapers

Product Spec Sheet
Bathroom Tiles
Rayos del Sol Tile by Jatana Interiors
Chair
LO Chair by JD.Lee Furniture
Skylight
WINDOWS + DOORS - clear anodized designer frames – Vantage Systems
Bathroom Fittings
by Reece
Concrete Vanity + Basin

Marvell Street Studio

Harley Graham Architects as Architects

Marvell Street Studio is an additional chapter to Harley Graham Architect’s exploration into the ‘Garden Studio’ typology. This ongoing discourse expands on ways to address the need for increased urban density by re-imagining the quarter acre block. Whilst the desire for the ‘house and garden’ typology is a part of the quintessential Australian suburban dream, the reality of escalating house prices, aging populations and household diversity requires architects to address the various forms of urban excess.

 

Marvell studio, a granny flat for the client’s parents and friends, addresses the left over space in the garden by providing an auxiliary space to the lawn enabling a seamless connection between external areas in the existing home, lawns and the garden areas by maintaining a mutable threshold with a wide open corner. The studio provides amenity to these areas by providing an externally accessible toilet, outdoor shower, basin and storage in addition to being an ‘operable pergola’ itself.

 

In contrast to this flexibility, the bedroom uses a concealable door to partition off a private realm as a bedroom and ensuite. The Studio’s form adopts a mid-century influence to complement the existing Paul Uhlman designed dwelling, and is shaped to function effectively in a subtropical climate. An additional element to the Studio was a small pool cabana space that ties the architectural elements of the backyard together. Wrapped in tallow wood on a floating concrete slab, the studio additionally regulates through optimised awnings, and uses cross ventilation to mitigate the use of air-conditioning.

 

Self-contained, yet encouraging inter-spatial conversation, the studio is a socially shared compromise that fits within the Australian lifestyle. Marvell Studio seeks to provide an approachable solution to suburban densification which appeals to the demographic that is unwilling to sacrifice a vision of the Australian quarter-acre-block. This large demographic represents one of the main contributors of sprawl and therefore is necessary to find solutions which may sway collective opinion through key changes in the design approach. Whilst essentially a common granny flat - the Studio's programme is divided between a pergola, an outdoor refuge and an entirely self contained separate dwelling.

 

The Garden Studio provides the opportunity to inspire and influence an increased public utilisation of the backyard studio typology - creating sustainably interwoven suburban communities with increased outdoor amenity through operability, and an improved sense of connection within and between singular lots.

 

Material Used :
1. TIMBER CLADDING - Eucalyptus Microcory’s – ‘Austalian Tallowwood’ – Cladding and Joinery
2. WINDOWS + DOORS - AWS Australia – clear anodized designer frames – Vantage Systems
3. BATHROOM TILES - Jatana Interiors - Rayos del Sol Tiles
4. SKYLIGHT - Velux Australia
5. CONCRETE VANITY + BASIN – Slabshapers
6. BATHROOM FITTINGS – Reece Australia
7. ARTWORK – Ahoy Trader
8. ‘LO CHAIR’ – jdlee Furniture

This story is available in multiple languages
Share or Add Marvell Street Studio to your Collections
Hemma house
next project

Hemma house

Apartments
Egchel, The Netherlands - Build completed in 2020
View Project