Marysville House

Marysville House

Architect
Steffen Welsch Architects
Location
Melbourne, Australia
Category
Private Houses
Brendan Finn

Marysville House

Steffen Welsch Architects as Architects

1. Introduction a. The project, a weekender for a Melbourne based family of 3, encompasses re-building and re-inhabitation post the 2009 Black Saturday mega fires, which decimated Marysville. b. It is a 60 sqm double height (with sleeping mezzanine) ‘container’ with 62 sqm deck on 5588sqm of land. The site, a steeply sloping site, backs onto the nearby state forest and overlooks the town. The building is sited on the existing terrace where the previous house stood though re-oriented.


2. Conceptual Framework (Values, Core Ideas, Philosophy) a. The project negotiates the issues of building in response to fire risk, notions of the bush shack and urban sensibilities of dwelling, sustainability and comfort, and crafting a series of overlapping inside and outside spaces that bring the occupants into frequent, surprising and delightful encounters with the unique phenomena and texture of its bush setting. Notions of resilience, impermanence (and most interestingly the points of resistance and tensions therein) , adaptability, reciprocity, economy and beauty were central to the design process.


3. Public/ cultural benefits a. Encourages family life – makes dwelling part of the backyard b. Addition aimed to create sense of belonging by drawing on the qualities of the original dwelling and the land


4. Relationship to context a. ESD, fire risk, views, living between inside and outside and connection with the phenomena of the site including the climate and the forest b. The house is sited to: i. maximise northern orientation ii. minimize fire risk iii. respond to the steep topography of the site with the associated problems of access to sunlight, fire risk and livability that poses iv. enhance physical and spatial connection with the site encompassing the immediate terrace and extending out into the garden and the forest beyond v. capture the various outlooks including the town of Marysville to the west below and the hills and mountains of the Yarra Ranges to the south vi. reinforce the opportunities to live fluidly between inside and outside (given the compact amount of actual living space). c. The house is sited on the southern end of the existing terrace, where the previous house was located. The siting has been determined by a series of interdependant considerations. It is the optimum location for maximizing northern solar access, which is very limited because of the orientation of the site, the fact of the Mountain Ash above the site on the crest of the ridge which blocks much of the winter sun, and the endless clouded over winter days. It is the location which most minimizes the potential from any future fire hazard from the range of fire risk scenarios which had to be negotiated. It allows the best connection between the two terraces cut into the slope of the site and the house so as to live across those overlapping spaces as much as possible. And it is located to take best advantage of the series of views and outlooks.


5. Program Resolution a. The original brief asked for a larger much more conventional replacement ‘house’. Across a period of 12 months immediately post the bushfires the perceived need to replace like with like gave way to the notion of something more emblematic of the bush retreat – a resilient, stripped back and compact container: a timber box in the forest resonant of the original settler shacks in dialogue (not always reconciled) with urban tree change sensibilities and the refinements that that insists on; a space that ‘houses’ more simply and fluidly the range of family and friends place-centric activities that the typical weekender in the bush traditionally has aspired to; a building that confronts directly the reality of building in a bush fire prone landscape without surrendering to exclsuively defensive responses, and which accomodates ideas of impermanance. b. A double height volume comprised of a main living area with kitchen and bathroom beneath a sleeping mezzanine at the rear. A separate laundry and storage ‘box’ is integrated into the southern boardwalk external to the house. The volume of the house sits on a fully enclosed double block sub-floor base and is locked into a series of decks, which connect the north of the site to the south, the upper terrace where you arrive by vehicle to the lower terrace on which the house is situated, and extend the available living space. The 3m deep mezzanine allows the space for kids to play ‘upstairs’ to free up the main room but remain in visual connection through the balustrade screen with the adults below. The double height west wall, which has one high level opening, is used to project movies.


6. Integration of allied disciplines a. This project was a collaborative one between myself and Steffen Welsch Architects as the design team. The builder, Camson Homes, also came onboard early in the process so as to ensure, given the complexity and unknowns of the process of re-building in a bushfire ravaged area, as much construction expertise and commitment to the project as possible. The Camson team did a superb job of guiding the project through construction, building with an especially high standard of craft and commitment to the intent of the design and the desire to start over. The building is what it is because of the craft with which the builder realised the vision for the project.


7. Cost/Value Outcome a. Challenge: high construction cost in Marysville b. Response: simple scaled down concept reduced construction cost by 2/3


8. Sustainability a. The project has a pre-construction BERS energy rating of 7.5 stars. The addition of an additional ply skin to all timber framed walls during construction – for structural and additional fire-proofing reasons with obvious thermal benfits – increases the overall R value of that wall, which means that the project is more likely around the 8 star mark. The performance across the first winter reveals that it is very comfortable with the wood heater only needing to be on a slow burn.


9. Response to client and User needs a. The project was an opportunity to think through some of the implications of wanting to live in bush fire prone natural landscapes. Especially interesting was the notion of the bush shack as informed by urban sensibilities – how to live in relative though stripped back comfort without importing all the flim flam of urban life and so obscuring and diminishing the point of being there in the first place. And again more broadly and critically the challenge of re-imagining the idea of house specific to the Australian interior landscape rather than continuing to import inadequate and inherently vulnerable suburban typologies.

Product Spec Sheet

ElementBrand
Metal deck roof and roof plumbingLysaght
Radially sawn silvertop ash claddingRadial Timber Sales
Blackbutt wharfdeck decking boardsUrban Salvage
Product Spec Sheet
Metal deck roof and roof plumbing
by Lysaght
Radially sawn silvertop ash cladding
Blackbutt wharfdeck decking boards
Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More