Me Kwa Mooks Net-Zero

Me Kwa Mooks Net-Zero

Architect
Shed Architecture & Design
Location
Seattle, WA, United States | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Tony Kim
Product Spec Sheet

Me Kwa Mooks Net-Zero

Shed Architecture & Design as Architects

Located on a steeply sloped, triangular lot adjacent to Me-Kwa-Mooks Park, this home framed territorial views over Puget Sound–but suffered from several ill-conceived additions and remodels. The clients, former circus performers with an adventurous spirit, hired Seattle-based SHED Architecture & Design to create a coherent and hyper-efficient hillside home. The design improved access to the home, connecting better to views of the greenbelt and Puget Sound, improving interior flow and putting the home on track to achieve net-zero energy efficiency. 

Both clients have lived in Japan, and enjoy both traditional and contemporary design elements from the concept of the tea room to Studio Ghibli to contemporary Japanese architecture. They sought a balance of old and new, crafted and minimal. Both had been professional circus performers, bearing an affinity for open, dynamic spaces. While the existing house contained the rooms they needed, the space was fragmented, compromised by successive remodels and not taking sufficient advantage of their surroundings. 

The design solution coalesced around the idea of the “big top”, the main tent of a circus. The solution was informed by designing around the central hearth and by reducing the jumbled exterior form of the house into two integrally linked volumes. Figuratively, the centrally located hearth served as the mast that pushed up a gable roof tent to create a large lofted space. Taking the analogy further, this tent sheltered three rings of program–dining room, living room and music room–under one big roof. Each space was organized around the hearth and corner windows that opened them to their immediate surroundings. The master suite sits in the upper atmosphere of the big top. In the office loft, one sits looking down over the three rings below and out to the forest and sea, the orange flue of the hearth expressed as the mast supporting the tent. Down the hall is a Japanese-inspired bedroom replete with tatami nook and Japanese soaking tub. Life as a three ring circus! 

On the exterior, the form of the house was distilled down into two intersecting forms–a metal volume and a wood volume. The intersection of the two occurs around the central hearth of the big top whose orange flue pins the two disparate forms together. Where they meet, metal-clad walls are pushed up to support the roof. A large, west-facing deck further stitches the wood and metal forms together, providing a social space to take in territorial views and connection to terraced gardens facing the forested park at the rear of the house.

A particular design challenge was posed by the entry sequence. Once a path without structure or clear organization, the entry was redeveloped as a sequence of interconnected spaces that brings a visitor form the street to the main level clearly, and with moments of movement and rest. At the street, an orange steel plate defines the first landing and start of the journey up the circular stair. At the top of the stair, one pauses before the next sequence of steps that arrive at a covered exterior bench where one can rest and enjoy the view. To create a sense of arrival within the home, a genkan (a traditional Japanese entry area) was located inside the front door with a bench and closet, with a clear view of the stair ascending to the main level of the house. 

The house was also difficult to access–the driveway was steep and lacked turnaround space, and prompted visitors to climb a street-side circular stair to arrive at the entry door. The combination of the grade and triangular shape of the lot made changing the footprint impractical. Within the constraints of the site, the parking area was enlarged by removing raised planting beds, an exterior stair and increasing surface area with several shoring piles. The closed garage was converted to an open carport, providing more flexibility for maneuvering cars in the turnaround. 

Working within the restraints of both the steeply sloped lot and the existing envelope, SHED was able to deliver an anchored modern home with intuitive flow, connected to its surroundings. Optimizing  the envelope and internal efficiency to create a net-zero home, the team showed off SHED’s ability to intersect conscious energy use with beautiful design. 

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More